Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Évszázados rekordokat dönthet meg az árhullám

Tovább emelkedik az Elba vízállása a folyó németországi szakaszán, a Duna mentén csökkent a veszély szerda délelőttre – tájékoztatott az MTI.

Az Elbán Csehország felől érkező árhullám évszázados rekordokat dönthet meg, és a mellékfolyók is áradnak. A Saale vízállása 400 éve a legmagasabbra, 8 méter fölé emelkedett Hallénál, ahol június elején 3 méter körüli a megszokott vízállás. Drezdában több száz embert kell biztonságba helyezni, és több utcát lekapcsoltak a villanyhálózatról. A szászországi fővárosnál nyár elején általában 2 méter körül mozog az Elba vízállása, de szerdán délelőtt már 827 centimétert mértek, és a tetőzés csak későbbre várható.

A folyó alsó szakaszán, a cseh határvidéktől több száz kilométerre fekvő Alsó-Szászország tartományban is készülnek az árhullámra. Országszerte tízezrek dolgoznak az árvízi védekezésen, csak a tűzoltóság 43 ezer embert mozgósított.

A védekezés mellett elkezdődött az árvizek kezeléséről szóló vita. A környezetvédelmi minisztérium szerint a hatóságok tanultak az évszázad árvizeként számon tartott 2002-es katasztrófából, a tartományok több milliárd eurót fordítottak a védművek megerősítésére, és a fejlesztéseket a szövetségi kormány 500 millió euróval támogatta. A Természetvédelmi Világszövetség (WWF) szerint viszont az állami szervek és az önkormányzatok elhibázott stratégiát követnek. A védőgátak magasításával csak „fűzőbe szorítják” a folyókat – mondta Roland Gramling, a WWF németországi szóvivője, hozzátéve, hogy inkább szélesebb árteret kell kialakítani a folyók mentén.

Bajorországban a Duna vízállása csökkent a kritikus helyeken szerda reggelre. Passauban és Regensburgban is elkezdődtek a helyreállítási munkálatok. A kormány 100 millió eurós gyorssegélyt ígér az árvízkárosultaknak. A gazdasági minisztériumban szerdán a vállalatok megsegítéséről kezdődik egyeztetés ágazati érdekképviseletek, köztük német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) részvételével.

arviz

Budapestnél a vízállás elérte a rakpartok szintjét
MTI Fotó: Illyés Tibor

Budapestnél a Duna vízállása elérte a rakpartok szintjét – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerda reggel az MTI-vel. Az OMIT legfrissebb adatai szerint Budapestnél 664 centiméter a Duna vízszintje. Mindenhol jelentősen emelkedett a folyó vízállása. Nagybajcsnál 691, Komáromnál 626, Esztergomnál 591 centiméteres vízállást mértek legutóbb. Nagymarosnál 570 centiméteres a Duna vízszintje. Országszerte már több mint 687 kilométernyi töltésszakaszon védekeznek. Ebből több mint 191 kilométeren rendkívüli, mintegy 62 kilométeres szakaszon harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az OMIT szerdára virradó éjjel arról tájékoztatott, hogy a korábban várthoz képest egy nappal később várható a Duna áradásának tetőzése.

(Forrás: MTI)