Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Évforduló és falugyűlés

Vasárnap ünnepséget tartottak a köröstárkányiak a helyi kultúrotthonban. Az RMDSZ fennállásának 25. évfordulója adott okot a közösségnek a meghitt együttlétre, számvetésre és egy kis kikapcsolódásra, számolt be Kovács Zoltán Köröstárkányból.

Szakács Zoltán református lelkipásztor alkalomhoz illő rövid igehirdetéssel nyitotta meg az ünnepséget. A Himnusz eléneklése után Micle Rozália tanítónő konferálásával a gyermekek szerepeltek, a köröstárkányi kisiskolások szívhez szóló szavalatokkal, de hangulatos produkciókat mutattak be a belényesújlaki Rezgő és a köröstárkányi Nótás kedvű leányok néptánccsoportok is.

evfordulo

„Az RMDSZ tevékenysége arról szól, hogy az érdekképviseletet vesszük figyelembe, az összmagyarság érdekeit tartjuk szem előtt, attól függetlenül, hogy honfitársunk közénk tartozik politikailag vagy sem. Ezért szeretnénk visszatérni a gyökerekhez, leásni azokhoz az érzésekhez, amelyek évszázadok óta tartják együtt a tárkányi népet (…). Reméljük, az összefogás meghozza az eredményét, és közösen tudunk majd munkálkodni a jövő feladatain. Tartsuk magunkat a jelszavunkhoz: egységben az erő, és meggyőződésem, hogy tetteinken túl saját jövőnket alapozzuk meg, gyermekeink boldogságát, és közösségünk felvirágzását!”– mondta Mikló Ernő helyi RMDSZ-elnök, aki elismerését fejezte ki az elmúlt 25 évben áldozatos munkát végző RMDSZ tanácsosoknak, választmányi tagoknak, kiemelve Szatmári Elemér volt református lelkipásztort és első tárkányi RMDSZ elnököt, Gábor Mihályt, aki négyszer képviselte a szervezetet a helyi tanácsban, valamint Gábor Pétert, Mikló Mihályt és Gyulai Pétert.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Bihar megyei szervezet ügyvezető elnöke hangsúlyozta a hazai magyarság által kivívott mostani jogokat és eredményeket, és rámutatott a további céltudatos cselekvés szükségszerűségére, hogy a magyar szónak, hagyománynak, életvitelnek, a magyar létnek legyen biztos jövője kisebbségben, szórványban, így Köröstárkányban is. A program zárásaként díszoklevelet adtak a volt helyi tanácsosoknak, a szervezők ígéretet tettek, hogy a jelen nem lévőkhöz eljuttatják az okleveleket. A helyi szervezet egy hatalmas RMDSZ „születésnapi” tortával kedveskedett a jelenlévőknek.

Falugyűlést és nyilvános tanácsülést is akartak tartani ugyanakkor egyidejűleg a szervezők, mivel a falu gondjai-bajai gyűlnek, és hiába várják a megoldást a helyi közigazgatási szervektől. A tanácsülésre égető szükség lett volna, mert a helyi általános iskolában fűtési gondok vannak. Az RMDSZ frakció másodjára kezdeményezte az ülés összehívását, de sem az elöljárók, sem a többi tanácstag nem jelent meg, s nem is indokolták a távolmaradást.

A több mint száz jelenlévő között felvetődött a földtulajdonok rendezetlensége, az ivóvízhálózat problémája, a csatornahálózat nemléte, a közös vagyon elkótyavetyélése, engedélyek részrehajló kiadása. Mint köztudomásúvá vált, a község nemrég 10 milliárd régi lejes állami finanszírozásban részesült, de ennek a pénznek nincs nyoma, és Köröstárkány lemaradása községközpontként nyilvánvaló. Amit tehetnek, hogy újra összehívják a helyi tanácsot. Tényfeltáráson kívül nem született érdemi döntés a gyűlésen. A földtulajdoni gondokat közös megegyezéssel próbálják rendezni a gazdák, de a többi probléma nyitva marad, és csak egy erős, határozott, és reálisan képviseletet vállaló helyi tanács oldhatja meg a tárkányiak létgondjait (…), írja Kovács Zoltán.