Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Évforduló: Arany János 200 éve született Nagyszalontán

1817. március 2-án, éppen ma kétszáz esztendeje Nagyszalontán megszületett Arany János, az egyetemes magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. Ebből az alkalomból nagyszabású ünnepséget tartanak a bihari hajdúvárosban, ahol jelen lesz többek között Magyarország köztársasági elnöke, Áder János és a Magyar Országgyűlés elnöke, Kövér László.

Pillanatkép egy korábbi ünnepségről, Arany János köztéri szobrának megkoszorúzásakor

Pillanatkép egy korábbi ünnepségről, Arany János köztéri szobrának megkoszorúzásakor

Arany János születésének 200. évfordulóján a nagyszalontai program reggel 9 órakor a református templomban ünnepi istentisztelettel kezdődik, 10 órától pedig a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ünnepi ülését tartják meg a szalontai városháza dísztermében. A megnyitóbeszédet Áder János tartja, és jelen lesz Török Ádám, az MTA főtitkára is, ekkor nyitják meg az Arany Emlékévet. Az ülésszak előadói között olyan neves, elismert szakemberek szerepelnek, mint Korompay H. János, az MTA Irodalomtudományi Intézetének tudományos tanácsadója, Hász-Fehér Katalin, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, az Országos Doktori Tanács tagja, Arany-kutató, Dávidházi Péter Széchenyi-díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, Szörényi László irodalomtörténész, kritikus, 1997 és 2012 között az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója vagy Csörsz Rumen István, az MTA Irodalomtudományi Intézetének tudományos munkatársa. Dánielisz Endre helytörténész a tudományos ülésszakot Az Arany-ősök letelepedése Szalontán című előadása nyitja meg. Ugyancsak a városháza dísztermében 15.30 órakor mutatják be az Arany Szalontája – Szalonta Aranya című díszalbumot, amit Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténész ismertet. Közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes zenekara. A rendezvény díszvendége Kövér László házelnök. 16 órakor böjtfő nagyheti ünnepi istentisztelet lesz a református templomban, ami után 17 órától a református istenháza melletti szoborparkban, Arany János ülőszobránál tartják meg az ünnepi megemlékezést, melyen fellép a Nagyváradi Dalnokok férfikórus, Meleg Vilmos színművész, Gali Teréz előadó és Nagy Csaba tárogatóművész. A koszorúzást követően, 18.30 órakor a szoborparkból felvonulás indul a Bocskai István utca–Sinka István–Arany János–Kulin György utca–Szabadság tér útvonalon a Zilahy Lajos Művelődési Házig, ahol 19.30 órától a nagyváradi Szigligeti Színháznak az Arany-évfordulóra összeállított, Honnan hová – Arany János költészete című díszelőadását lehet megtekinteni. A belépés az előadásra ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben.

A hétvégén számos rendezvényre várják még az irodalombarátokat a hajdúvárosba, ezekről, illetve ezek részletes programjáról holnapi lapszámunkban olvashatnak.