Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Évezredes emlékek a várban

November végén nyílt meg a nagyváradi vár Vár- és Várostörténeti Múzeumában Petru Costin, a Moldovai Köztársaság Vámhatósága ezredesének többnyire középkori fegyvereket és hétköznapi tárgyakat bemutató kiállítása, amely Bécsből érkezett Bihar megyébe. A tárlatot Dumitru Noane, a vár adminisztrátora, a kiállítás felelőse mutatta be nekünk.

Dumitru Noane bemutatja a kiállítást

Dumitru Noane bemutatja a kiállítást

Egy rendkívül látványos kiállításnak ad otthont közel három hónapig a nagyváradi vár fejedelmi palotája, ahol Petru Costin ezredes tizenegy különböző tematikájú kollekciójának egyikét lehet megtekinteni. A számos, katonai és civil szférában szerzett kitüntetéssel és díjjal rendelkező gyűjtő egy évtizedek óta tartó szenvedély eredményeként számos felbecsülhetetlen értékű tárgy birtokába jutott, amelyek többek között zászlókat, szamovárokat (70 darab), patkókat (több mint 3000), katonai egyenruhákat tartalmaznak.

A Nagyváradra érkezett kollekció a Kr.e. IV. évezred és a XX. század közötti időszakokból datált, több mint 1200 tárgyat, mindennapi használati tárgyakat és fegyvereket mutat be. A legtöbb tárgy a X–XVIII. századból származik, mint például fejszék, nyílhegyek, tőrök, kardok, lószerszámok, lakatok, kulcsok, ollók, kések, sarlók, stb. A hat teremben elhelyezett anyag különlegessége abban rejlik, hogy mindegyik tárgy restaurált, eredeti darab (az időnek kevésbé ellenálló részek, például a fából készült elemek, nyelek pótlásával).

Evezredes emlekek  (3)

A moldovai Petru Costin ezredes rajongása a történelem iránt nem csupán a gyűjtőszenvedélyben merül ki, hanem azon túl, hogy ismeri a kollekcióiban helyet kapó minden egyes tárgy történetét, szakmai tudással is rendelkezik, hiszen doktori diplomát szerzett a Moldovai Köztársaság Akadémiájának Történeti Intézetében. Elismert tevékenységének köszönhetően több mint 275 kiállítást tudhat maga mögött, amelyek sokfelé megtekinthetők voltak Kelet- és Közép-Európában. Hazai, illetve lengyelországi meghívások mellett Magyarországon is sokszor megfordult már (Nagyvárad után Nyíregyházára viszik a gyűjteményt).

Evezredes emlekek  (4)

Az ezredes olyan kitüntetésekben részesült, mint például a Guiness Világrekordok Könyvében a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező magánszemélyként szerepel, megkapta Magyarország Arany-Keresztes Lovagrendjének Érdemkeresztjét. Ezek mellett a Moldovai Köztársaság Gyűjtőklubjának alapító tagja, illetve a Moldovai Köztársaság Vámszolgálati Múzeumának alapítója és koordinátora.

A múlt századok hétköznapjaiból ízelítőt adó kiállítást, melyhez nem csupán a mindennapi élet tevékenységei és mesterségei, hanem háborúskodások is tartoztak, 2017 február közepéig lehet megtekinteni, és amint azt Dumitru Noane elmesélte, remélhetőleg Costin ezredes egyéb gyűjteménye is érkezik majd Nagyváradra a jövőben.

Szamos Mariann