Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Évet zárt a Törzsasztal

Szijj Ferenc költő, műfordító volt a Törzsasztal beszéletéssorozat idei utolsó alkalmának meghívottja. Az Ilyés Gyula Könyvesboltban elsőként Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője köszöntötte az egybegyűlteket, és elmondta, várják a közönség javaslatait, mondják el, kiket látnának szívesen Nagyváradon.

Szijj Ferenc és Kőrössi P. József

Szijj Ferenc és Kőrössi P. József

Szijj Ferencnek verseskötetei mellett gyermekkönyvei is megjelentek, Kőrössi P. József kérdései nyomán derült ki, hogy Szuromberek királyfi című kötete elnyerte az év gyermekkönyve díjat, noha ő is azok közé tartozik, akik a saját gyermekeiknek kezdtek írni. „Megélhetési műfordító” – mondja magáról Szijj Ferenc, aki például Kaffkát és Kleistet fordított németből, ugyanakkor nem szeret fordítani, mert az elveszi az időt a saját munkájától.

A magyarországi alkotó munkásságában fontos szerepe van a fénynek. Sokáig készített képeket lyukkamerával (camera obscura), de Agyag és kátrány című kötetének versei is a „sötétségtől a világosság” felé haladnak. A fényre lépni ugyanakkor kockázatos, hiszen ott akár valami rossz is kiderülhet az emberről, vallotta az alkotó.

Az est végén Kőrössi P. József elmondta, hogy például Térey János, Tóth Krisztina, Gács Anna (a Szépírók Társaságának elnöke), Garaczi László, és a Boka László meghívását is tervezik. A Varadinumra Darvasi László, Csaplár Vilmos és Bereményi Géza érkezhet Váradra, és a Törzsasztal első román szerzőjét, a Franciaországban élő Horia Ursut várják.

Fried Némi Lujza