Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Évet értékeltek

Az idei évet értékelték tegnap az RMDSZ nagyváradi tanácsi frakciójának képviselői: Kirei Melinda frakcióvezető, Kecse Gabriella frakcióvezető-helyettes, Pető Dalma titkár és Kis Gábor.

Eredményekről és kudarcokról egyaránt szó esett tegnap. Kirei Melinda elmondta: a kétharmados többséggel rendelkező liberális többséggel szemben olykor annyit tehetnek, hogy felhívják a figyelmet a törvényesség határát súroló határozattervezetekre. Eredménynek például, hogy a városháza honlapjára felkerülnek az egyes jegyzőkönyvek (mint a Számvevőszéké) és az is, hogy a Curteanu kórházban ismét van gyermekszemészeti és fül-orr-gégészeti ügyelet. Szintén pozitívum, hogy ígéretet kaptak: jövőre csökkenhet a szülők bölcsődei hozzájárulása, illetve új bölcsődék épülhetnek.

evet ertekelt

Pető Dalma Huszár István volt frakcióvezető júniusi távozása után került a tanácsba. Tervei között szerepel a dél-rogériuszi fogadóórák után Biharpüspökiben is rendszeressé tenni ezeket az alkalmakat, mondta, s az is elárulta, tanácsosi javadalmazása egy részét felkérés esetén rendezvények, díjak stb. támogatására fordítja. Fontosnak tartja a személyes kapcsolatot a választópolgárokkal, ezért például Facebook-oldalán is válaszol a megkeresésekre, ott egyébként közérdekű információkat is megoszt. Kivette a részét a Minority SafePack aláírásgyűjtéséből, és több kulturális rendezvényt is támogatott az elmúlt évben.

Kecse Gabriella sajnálatosnak tartja, hogy a civil szervezetek támogatási trendszeréről szóló javaslatukat elvetették, de eredménynek azt, hogy Kis Gáborral közös beadványuk nyomán kicserélték a városházi, magyar és román feliratú táblákat. Örül a magyar nyelvű művészeti és szakoktatás fejlődésének, reményei szerint ehhez tanítóképzés is csatlakozhat, ugyanakkor a magyar nyelvű sportosztály indítása egyelőre távoli remény. A kulturális bizottság tagja, maga is civil szervezete vezet, az elmúlt évben minden hónapban volt valamilyen tevékenységük.

Kis Gábor sikernek tartja, hogy a Bémer tér felújítása során megőrzik az egykori Majomszigetet és kudarcnak, hogy nem sikerült megakadályozni a túlzott, 20%-os adóemeléseket. A pénzügyekről szólva elmondta: az idei tapasztalat alapján –mikor is kétmillió eurós mínuszt jósolt a polgármester, augusztusban pedig már közel húszmillió eurós többlet volt – túlzónak tartja a tízmillió eurósra becsült hiányt, ez jövő év elejére egy, legtöbb kétmillió euró lehet.

F. N. L