Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Évet értékelt a Nőszervezet

Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének országos elnöke tegnap délelőtt értékelte ki a szervezet tavalyi tevékenységét. A Nőszervezet létrejötte óta eltelt három év során a csapat 23 megyében 210 helyi szervezettel működött, amelyek a múlt évet egy lehetőségekkel teli, jelentős esztendőként könyvelték el.

Biró Rozália

Biró Rozália

Az RMDSZ Nőszervezete 2016-ban két alkalommal is lehetőséget kapott arra, hogy nagyobb szerepvállaláshoz jusson a döntéshozatalban: egyrészt a helyhatósági, másrészt a parlamenti választások során.

Biró Rozália szenátor, a Nőszervezet elnöke önmagukért beszélő adatok formájában foglalta össze a sok-sok munka eredményét, országos szinten a nők döntéshozatalban való nagyobb szerepvállalásának lehetőségét a következő négy évben: megyei tanácselnök nincsen, de alelnök van (Ambrus Izabella személyében, aki parlamenti képviselő lett, valamint az előző négy év mandátumában tevékenykedő 3 polgármesterhez képest idén 5 plusz 2-t kell megemlíteni ( egy Biharban, és a plusz kettő függetlenként, de az RMDSZ által támogatva Kovászna megyében). Az alpolgármestereket illetően a 12-es létszám 20-ra növekedett (Bihar megyében kettő), ellenben a nőnemű megyei tanácsosok száma 12-ről 10-re csökkent (illetve 8-ra, mert kettő közülük szintén parlamenti képviselő lett). Ugyanakkor a 242 települési tanácsos száma 274-re emelkedett (Bihar megyében 45). A parlamenti választások eredményeként a 30 tagú RMDSZ frakció négy női szakbizottsági taggal számol: Ambrus Izabella (jogi), Benkő Erika (emberjogi és kisebbségügyi, valamint európai ügyek), Csép Andrea (munka- és szociális ügyek, illetve esélyegyenlőség, és Biró Rozália (külügyi bizottság, elnök).

A Nőszervezet éves rendezvényeinek és programjainak sorában tegnap Biró Rozália kiemelte a Mosolygó Karácsony nevet viselő sorozatot is, amelyet december 2 és 24 között szoktak tartani, és amely tavaly (tekintettel a választásokra december 12 és 24 között) 57 rendezvény (Bihar megyében 12) programjait kínálta a lakosságnak országszerte (élelmiszeradományozás, szaloncukor-, koszorú- és mézeskalács készítés, rajzverseny, disznóvágás, adománygyűjtés)

Szamos Mariann