Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Évet értékelt a nagyváradi filharmónia is

Bár az évad már gőzerővel folytatódik e héten a Nagyváradi Állami Filharmónia háza táján a hagyományos újévi hangversenyekkel, azért az intézmény arról sem feledkezett meg, hogy a tavalyi év értékelését és statisztikáit megossza a sajtóval és ezáltal hűséges közönségével. Így, akik szívesen emlékeznek vissza az elmúlt esztendő sikeresebb hangversenyeire, azok számára közlünk néhány részletet a filharmónia 2014-es zenei terméséből és realizálásaiból, amik oly sokrétűek, hogy tényleg csak a teljesség igénye nélkül tudtunk válogatni belőlük.

Evet

A 2014-es évben összesen 42 hangversenyt tartott az intézmény zenekara, ezekből hat ún. vokál-szimfonikus koncerten szerepelt az énekkar is. A szimfonikus koncertek sorát színesítette egyebek mellett opera- és operettgála, valamint koncertformában opera, illetve opera-koprodukció is, a már évek óta hagyományossá vált nagysikerű Tavaszi Fesztivál japán vendégművészekkel, de természetesen volt hagyományosan megismételt újévi hangverseny, illetve szintén repetált nagysikerű filmzenei koncert is, ugyanakkor újdonság, hogy koncerttel emlékeztek a holokauszt áldozataira.

A szintén hagyományos sorozatban mintegy 25 leckehangversenyt tartottak zenei nevelő jelleggel az iskolásoknak, továbbá a megye más településeire is kiszálltak ezekkel (Székelyhíd, Nagyszalonta, Belényes).

Annak ellenére, hogy a kamarakoncertek még mindig kevésbé népszerűek mint a szimfonikus hangversenyek, az intézmény továbbra is szem előtt tartotta a kamarazene ápolásának fontosságát, a kortárs zenei élet olyan népszerű meghívott művészeit színpadra léptetve, mint például a Stradivari-hegedűs Alexandru Tomescut, Matei Ioachimescut (fuvola), Horia Maximot (zongora), a Transilvan Vonósnégyest, továbbá a japán fesztivál fiatal meghívottait, ugyanakkor akadt egészen kortárs szemléletű magyar zenei est is.

Újra megrendezték a nagyváradi zenei életet mozgósító Az ősz szimfóniái címet viselő egyhetes koncertsorozatot, ahol például ismét hallhattuk a Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekart, illetve a Nagyváradi Egyetem és a Művészeti Líceum zenészei is megmutatkozási lehetőséget kaptak.

Az év koncertjei során meghívott előadóművészeket lehetetlenség lenne itt felsorolni, mindenesetre továbbra is szem előtt tartotta a filharmónia fiatal tehetségek bemutatását, illetve természetesen a közönség körében népszerű régi és a zenekar számára is bevált karmesterek és szólisták meghívását. Azért a nevesebb művészek közül kiemelnénk néhányat: Ilarion Ionescu-Galaţi, Werner Gábor, Gábor Ferenc, Ozaki Sinja karmestereket, Horia Mihail, Csíky Boldizsár, Daniel Goiţi zongoraművészeket, Gabriel Croitoru, Zalai Antal, Murvai Márta, Cristina Anghelescu hegedűművészeket, Máté Győző brácsaművészt, de a szólóhangszerek itt nem merültek ki, hiszen hallhattunk a zenekarral nagybőgőt, sőt különféle fúvósokat (fuvola, klarinét, trombita, tuba), sőt még vibrafont is „koncertálni”. Összességében főként itthoni és magyarországi, de emellett osztrák, német, svájci, olasz, holland, japán, koreai vendégek is megfordultak Nagyváradon, az énekes vendégszólisták pedig az ország legkiválóbb operáitól érkeztek. Ne feledkezzünk meg végezetül azokról a váradi előadókról sem, akik szintén szólista minőségben mutatták meg tehetségüket a közönségnek.

Tóth Gábor