Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Évet értékelt a Bihar megyei Néppárt

December 18-án, azaz péntek délután a nagyváradi városháza üléstermében tartotta meg évértékelő és egyben évzáró fogadását az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete. Ahogyan azt felvezetőjében Csomortányi István megyei elnök elmondta, jelképes a helyszín, hiszen a szervezet fő feladata a 2016-os esztendőben önkormányzati képviselőket küldeni Nagyvárad helyi tanácsába is.

evet1

A köszöntők sorát Kálmán Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nemrégiben megválasztott partiumi alelnöke nyitotta meg. Mondandója elsőrorban az előttünk álló év teendőit vette számba, ahogyan fogalmazott: “a nemzeti tábor számára a 2016-os esztendő a megoldandó feladatok, a remény és a siker éve kell legyen Erdélyben is”.

Zatykó Gyula, a Néppárt országos alelnöke összegezve az elmúlt esztendőt, kiemelte: soha nem volt még ekkora szükség a Kárpát-medencei magyarok valódi összefogására, hiszen olyan újabb és újabb kihívások érnek bennünket, melyeknek csak közös erővel tudunk majd megfelelni. Ezek közül emelte ki a terebélyesedő migránsválságot, mely immár közvetlen módon a Partiumot is elérte azzal, hogy a román kormány Tasnádra akar elhelyezni 600 bevándorlót. Minden kritika és minden Magyarországot ért támadás ellenére bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek mindvégig igaza volt ebben a kérdésben is, ezért természetes, hogy a Néppárt azonnal csatlakozott a kötelező betelepítési kvóták elleni aláírásgyűjtéshez, mely a továbbiakban is folytatódik.

evet2

Török Sándor, az EMNT Bihar megyei elnöke aláhúzta, hogy a napokban emlékezünk az 1989-es forradalmi eseményekre, illetve, hogy a hallgatás falát Temesváron a hit, a kitartás és a bátorság rombolta le. A magyarság szerepét az akkori eseményekben, illetve Tőkés László szerepét a diktatúra megbuktatásában éppen azok akarják eltagadni manapság, akik akkor lapítottak, vagy esetleg a diktatúrát szolgálták.

Moldován Gellért Lajos, a Néppárt nagyváradi szervezetének elnöke egy találó adventi hasonlattal érzékeltette az elmúlt négy esztendő alatt bejárt út jelentőségét. Ahogyan az adventi koszorún először csupán egy gyertya lángja világítja be erőtlenül a szobát, a szent esete közeledtével végül a négy gyertya együttes lángja adja a teljes világosságot. Ennek hasonlatosságára vált egyre erősebb csapattá a Néppárt bihari közösségge az újabb és újabb alakuló szervezetekkel és csatlakozó személyekkel, hogy sikerüljön közösségünk számára valódi változásokat elérni. Említést tett arról is, hogy 2011. december 4-én éppen Nagyváradon jött létre a Néppárt első szervezete.

Következőként Csomortányi István megyei elnök elmondta, hogy a Néppártnak történelmi feladata az erdélyi magyar közképviselet megerősítése, hiszen olyan szervezetről van szó, mely nem része az elmúlt huszonöt év alatt lejáratódott román politikai osztálynak, olyan szervezet, melynek egyetlen egy korrupciós ügye sincs, és mely mindig következetesen lépett fel azért, hogy Erdély és a Partium ne legyen Bukarest gyarmata, hogy minden történelmi régió abból gazdálkodjon, amit megtermel. Az erdélyi régiók autonómiája közös magyar–román érdek és egyben megteremti a magyarság autonómiáját is.

Kiemelte, sajnos ma már nem csupán a közönnyel és a megfélemlítettséggel kell megküzdeni, de az is hatalmas gond, hogy a fiatalok nagy része, akiknek jövőre szerepet kellene vállalni a közösségek vezetésében, már külföldön dolgozik. Sajnos sokan ma sem veszik észre, hogy nem a Néppárttal kell háborúzniuk, hanem az elvándorlás és a korrupció ellen kellene már tenni közös erővel.

Az évet értékelő és a következő esztendő teendőit összefoglaló beszédeket a helyi szervezetek képviselőinek hozzászólásai egészítették ki. Az eseményt a közösség erejébe vetett hit, a jobb esztendőben való bizakodás és az előttünk álló feladatok elvégzéséhez szükséges elszántság jegyében koccintás zárta.

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezete ezúton kíván mindenkinek áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete

Nagyvárad, 2015. december 20.