Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Évet értékelt a belényesi Habitat

A rászorulók lakhatási körülményeinek javítására szakosodott belényesi Habitat for Humanity Egyesület pénteken zárta le a 2017-es önkéntességi idényét – a Betel Pünkösdista Líceum 24 diákját fogadták az idei utolsó akció keretében. Márciustól novemberig 200 diák mintegy 1500 órát önkénteskedett a szervezetnél. Több váradi és belényesi iskola mellett két külföldi tanintézmény, a dán Herlufsholm School és a svájci Le Rosey diákjai is részt vettek a Habitat különböző programjaiban.

evet ertekelt 1

„Nagyon örülünk, hogy évről évre egyre több iskoláskorú fiatal csatlakozik hozzánk, hogy segítsen jobb és egészségesebb lakhatási körülményeket teremteni a nálánál szerencsétlenebb sorsú gyermekeknek, családoknak. Ebben példával jártak elöl a külföldi iskolák, ahonnan már 15 éve jönnek önkéntesek. Örömünkre szolgál hogy egyre több hazai fiatal is kiveszi részt vállal az akciókban” – nyilatkozta Emil Popa, a belényesi Habitat for Humanity programigazgatója.

A diákok a házépítés minden fázisában részt vettek az alapozástól a felek felhúzásán át a hőszigetelésig és vakolásig. A tevékenységet önkéntesekkel (350) és alapanyagokkal támogatták még olyan nagyvállalatok mint a Celestica, a Sykes, az Eberspaecher, a Smartware, az Adeplast vagy a Nagyváradi Vízművek.

evet ertekelt 3

„Én már más civil szervezeteknél is önkénteskedtem már ez előtt, de a mai egy különleges élmény volt. Együtt dolgozhattam az osztálytársaimmal, barátaimmal, emellett segítettünk egy rászoruló családon és számos új dolgot meg is tanultunk. Az én családom is épp házat épít, és a ma elsajátított ismeretek birtokában tudok majd segíteni a hőszigetelés elkészítésében” – nyilatkozta a XI. osztályos Andrei.

A belényesi Habitat for Humanity 20 éves tevékenysége alatt több mint 300 lakást épített fel, ugyanakkor alapanyaggal és munkaerővel támogatott hajlékuk felújításában további 1500 embert, Bihar megye 24 településén.

Sz. G. T.