Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Éves mérleg a katasztrófavédelmieknél

A Bihar Megyei Prefektúra épületében tartotta meg a Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség tegnap reggel a 2015-ös év megvalósításairól szóló tájékoztatóját. Az elmúlt év eredményeinek ismertetésére összehívott gyűlést Claudiu Pop prefektus nyitotta meg, átadván a szót dr. Baş Ioan főfelügyelőnek, aki először is a tavalyi évben megfogalmazott célkitűzésekről ejtett néhány szót: a műveleti teljesítmény javítása és a hatékonyság növelése állt a középpontban, megemlítve például a beérkező hívások és a kiszállás időpontja között eltelt percek tizennégyről tizenegyre csökkenését. Hangsúlyt fektettek ugyanakkor a megelőző tevékenységekre is, amelyek értelmében tavaly 1856 tűzvédelmi ellenőrzést hajtottak végre különböző intézményeknél, gazdasági egységeknél.

Dr. Baş Ioan főfelügyelő beszámolója közben Fotó: Csikos Rolland

Dr. Baş Ioan főfelügyelő beszámolója közben
Fotó: Csikos Rolland

A 2015-ös évben a szerte a megyében állomásozó egységek 9136 riasztásra válaszoltak. A legtöbb beavatkozást Nagyvárad két csapata végezte (87 riasztás), őket Élesd, Ştei és Margitta tűzoltói követték. A megyeszékhely környékén lévő települések közül Székelyhíd, Bihardiószeg és Tenke igényelte többször is az alakulatok kiszállását. A tűzesetek több mint 50%-a vidéken történt (ez egy állandó statisztikai adat), többnyire lakóházaknál, gazdasági épületeknél és azok melléképületeinél, melyeket meghibásodott elektromos kábelek és kitakarítatlan kémények, kályhacsövek okoztak. A mentőszolgálat (SMURD) riasztásainak számát illetően növekedés figyelhető meg a 2014-es évhez képest: több mint hétezer esetet jegyeztek.

A főfelügyelő tájékoztatta továbbá a jelenlévőket arról is, hogy a csapatok beavatkozásai során a tűzoltótisztek számos mentési akciót hajtottak végre, melyek során ember- és állatéleteket segítettek ki veszélyes helyzetekből, és hatékonyságuknak köszönhetően anyagi javakat is sikerült megmenteni. A felügyelőség ugyanakkor folyamatosan nagy hangsúlyt fektet a tűzoltók képzésére, számos együttműködési gyakorlaton és elsősegély nyújtási tanfolyamon vesznek részt az alkalmazottai, és a tavalyi költségvetésnek köszönhetően sikerült több nélkülözhetetlen munkaeszközt is beszerezni (például víztisztító berendezéseket). Beszámolója végén Baş köszönetet mondott a megyei tanács támogatásáért, illetve a tűzoltóegységek optimista és elkötelezett küldetéstudatáért, amellyel a megye lakosságát szolgálják.

A találkozón felszólalt Caba Sorin Mihai főfelügyelő-helyettes is, aki a 101 város és falu utcáin működő önkéntes szolgálat odaadó munkájára is kitért, majd Claudiu Pop köszönte meg a Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség változatlanul áldozatkész helytállását.

Szamos Mariann