Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Éves kiértékelők a prefektúrán

A Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) és a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Bihar megyei vezetői számoltak be éves tevékenységükről a prefektúrán tegnap, a kormánybiztosi kollégium soros ülésén.

Marius Rotar és Florian Pavel

Marius Rotar és Florian Pavel

 

Marius Rotar, az ITM vezérigazgatója a szokásos statisztikai adatokat – tematikus ellenőrzéseket, büntetéseket, ezek összegeit – tartalmazó beszámolóját elsősorban a Romániában, és a Bihar megyében is elterjedt feketemunka problémájára hegyezte ki. Mint hangsúlyozta, tavaly szeptembertől az idén szeptember végéig az általuk cégekre kirótt pénzbírságok összegének – ez valamivel meghaladta a 4,2 millió lejt – 75 százaléka a munkaszerződés nélkül dolgoztató vállakozások kapták. A törvény értelmében 10 ezer lejnyi bírságot kell kiszabni feketemunkásonként. És bár e téren a büntetések száma 2012 óta növekvő tendenciát mutat, ez nem azt jelenti, hogy több lett a feketemunkás, hanem azt tükrözi, hogy az ITM e területen hatékonyabban ellenőriz. Ennek ellenére még mindig sok cégnek megéri vállalni a kockázatot, hogy munkaszerződés nélkül dolgoztasson embereket, mert ezzel csak nyer: nem adózik az alkalmazottja után, akkor bocsátja el, amikor akarja, sőt előfordul, hogy a megígért fizetést sem adja ki.

Rotar azt is elemezte, hogy Romániában a dolgozó lakosság száma (kb. 5,5 millió személy) meghaladja a nyugdíjasokét (5,3 millió személy). Azt is komoly problémaként említette, hogy a potenciális munkavállalók (a 25–45 év közöttiek) külföldön keresik a megélhetési lehetőséget. Jelenleg kb. 3,2 millió román állampolgár dolgozik külföldön. Az is elszomorító tény, hogy Romániában kb. egymillióan minimálbérből tengődnek.

Florian Pavel, az APIA vezérigazgatója beszámolójában szintén statisztikai adatokkal értékelte ki intézményük éves tevékenységét. Az idén eddig 39 415 területalapú támogatási kérvényt vettek át a gazdáktól, melyek közel 320 ezer hektárnyi mezőgazdasági területet érintenek Bihar megyében, és eddig közel 221 ezer lejt folyósítottak az érintetteknek. Ezen kívül a 2016-tól a legelők bérléséhez szükséges engedélyekről és azok összeállításáról már értesítették a mezőgazdasági vállalkozókat.

Claudiu Pop prefektus a tanácskozás végén egyes megyei intézmények vezetőivel is megbeszélte a fontosabb problémákat.

(sükösd)