Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Évértékelőt tartottak a mezőgazdasági támogatásokról

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Bihar megyei kirendeltségének vezetője, Florian Pavel (képünkön) tegnap délelőtt tájékoztatta a sajtót a szervezetet és ezáltal a hozzájuk forduló termelőket és gazdákat több pontban is érintő aktualitásokról.

Első körben megtudhattuk, hogy végre pont került a 2014-es egyéni területalapú támogatási kampányuk végére, már ami szerződésátvételeket, azok adminisztrálását, ellenőrzését és a támogatási összegek megállapítását jelenti, ezzel együtt elkezdődött a hektáronkénti, közpénzből finanszírozott és a gazdák által megpályázott támogatási előlegek kifizetése is. Hangsúlyozták ugyanakkor, kizárólag december elsejei hatállyal fogadnak még el kérvényeket a következő esztendőre vonatkozólag.

Evertekelot

Másodsorban Florian Pavel röviden összefoglalta az e héten betöltött kétéves igazgatói mandátumának eredményeit is, amelyek során nemcsak nagyváradi székhelyüket sikerült a munkaközösség és a közönség számára lebonyolított jelentős forgalom befogadására is jobbá tenni és kibővíteni (hiszen évente átlagban 50 ezer kérvényezőt kell fogadniuk), de a megye több településén is jelentősen fejlődött hálózatuk, ugyanakkor a legalacsonyabb központilag kirendelt alaptőke dacára is igyekeztek rendben elosztani a támogatási összegeket, és különös érzékenységgel és odafigyeléssel viseltettek a kis- és közepes területen gazdálkodók iránt is. Florian Pavel egyúttal bemutatta közelebbi munkatársainak csapatát, majd nekik és a sajtónak is egyaránt köszönetet mondott minden eddigi támogatásért és tájékoztatásért.

Az idén összesen 39 288 kérvényt vettek át – tájékoztattak. Ez összességében 343 247,43 hektár deklarált földterületre vonatkozik, erre 25 981 501,40 eurónyi támogatás kerül elosztásra, 69 euró/hektár átlagban. Bihar megye mezőgazdasági területi kihasználtságának aránya jelenleg az országos 3,5%-os átlag környékén mozog, ami viszont még mindig csak töredéke az európai uniós 14,2%-os átlagnak – hangzott el.

Az igazgató rávilágított arra is, hogy egyelőre sajnos a kistermelők (50 hektár alatti földterülettel rendelkezők) hátrányban vannak a hazai piaci viszonyok között, egy éles fordulattal élve „Románia még mindig az az ország, ami keveset termel, de azt is drágán”, viszont tárt karokkal áll a külföldről beözönlő olcsó áruk előtt, ellehetetlenítve ezzel az itthon gazdálkodók helyzetét – mondta Pavel. Hozzátette azt is, az APIA-hoz fordulókért a szervezet minden tőle telhető intézkedést megtesz, ugyanakkor felhívta mindenki figyelmét, hogy a velük szerződőknek bizony szigorúan vállalniuk is kell a támogatással együtt járó szerződésbeli kötelezettségeket.

Jelenleg nagyon megnehezíti a földtulajdonosok dolgát számos adminisztratív, bürokratikus akadály, emiatt több például a földadományozás, mint az adásvétel, de szeretnék azt is, ha a kormány részéről végre születne egy kedvezőbb egységes döntés annak tekintetében is, hogy a földtulajdonosok, illetve bérlők által kifizetendő különféle magas közjegyzői illetékeket egy sokkal emberibb léptékű árkategóriában szabályozzák.

A 2015-től várható újdonságok közül egyelőre a földterület mértékének (kis- és középtermelők) függvényében történő differenciált hektáronkénti kifizetésről esett szó, és úgy tűnik, fokozott támogatásban részesülhetnek majd azok a gazdálkodók, akik az egy területen belüli termelés változatosságát, a legelők rendbentartását, illetve a fokozott ökológiai szempontok szerinti termelést szorgalmazzák.

Florian Pavel igazgató, aki immár 35 éve foglalkozik mezőgazdasággal, a hazai helyzetet látva is optimista, bármilyen változás dacára is a kihívásokat keresi, jelszava továbbra is az, hogy „Lehet másként!” – mondta zárszóként.

Tóth Gábor