Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Évértékelő a Nagyváradi Egyetemen

Kedd délelőtti sajtótájékoztatóján ismertette Constantin Bungău (képünkön), a Nagyváradi Egyetem rektora a felsőoktatási intézmény 2016-os tevékenységének összefoglalóját. Mint kiderült, az egyetem még mindig az első tíz között szerepel a romániai egyetemek népszerűségi listáján, ezt a rektor határozottan pozitívumként értékelte.

evertekelo

Tavaly az egyetem fenntartása és működtetése 154 millió lejbe került, ez mintegy 10 százalékkal több, mint a tavalyelőtti kiadások. Az egyetem tavaly 6 300 000 millió lejt költött saját finanszírozású kutatásokra, az alkalmazottak bérére pedig 14 600 000 lejt költöttek.

Ami a 2018/2018-as tanévet illeti, a rektor elmondta, a váradi egyetemen 15 kar fog működni összesen 99 akkreditált szakkal. Az egyetem orvosi és gyógyszerészeti kara ettől az évtől új szakkal bővül leendő táplálkozástudományi és dietetikus orvosok részére. Ez 50 hellyel növeli az orvosi kar helyeinek számát. Összesen 1600 ösztöndíjas helyet hirdetnek meg a következő tanévre.

A rektor elégedetlen azzal, hogy évről évre kevesebb EU-s támogatást kap az egyetem kutatóprojektekre, illetve a laboratóriumok fejlesztésére. Azt is hozzáfűzte, hogy a Nagyváradi Egyetem a jövőben nagyobb hangsúlyt akar fektetni arra, hogy minél több külföldi hallgató tanuljon itt, ezzel is öregbítve az intézet nemzetközi hírnevét és nem utolsósorban bevételét.

(szőke)