Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Évértékelő a munkaügynél

Tavalyi tevékenységét értékelte ki tegnapi sajtótájékoztatóján a Bihar Megyei Munkaügyi Felügyelőség (ITM) vezetősége, Marius Rotar főfelügyelő, Nadia Racz főfelügyelő-helyettes, valamint Ioan Rădulescu, a munkabalesetekkel foglalkozó részleg vezetője.

evertekelo 1

Nadia Racz, Marius Rotar és Ioan Rădulescu

Marius Rotar hangsúlyozta, hogy tavaly elsősorban a munkáltatók megfelelő informálására fektették a hangsúlyt, kihágások esetén pedig többnyire figyelmeztettek, mint büntettek. Pénzbírságot csak nagyon komoly esetekben, például feketemunka, kiskorúak szabálytalan foglalkoztatása stb. miatt róttak ki. A sajtótájékoztatón a tematikus ellenőrzéseik mellett főként a munkabalesetekről és a feketemunkáról számoltak be, illetve párhuzamot vontak a tavalyi és a 2012-es esztendő munkaügyet érintő adatai között is. Ilyen szempontból Bihar megyében tavaly például kb. 600-zal nőtt az aktív munkáltatók száma (170 599-re), és ezzel párhuzamosan az alkalmazottak száma is megemelkedett 170 029-ről 173 392-re. Tavaly mind az országos szinten elrendelt tematikus ellenőrzéseik, mind az ITM-hez befutó bejelentések alapján végzett vizsgálatok révén összesen 4 609 céget ellenőriztek, és a különféle területeken – biztonságos és egészséges munkakörülmények, az alkalmazottak jogainak betartása, feketemunka stb. – 6 889 esetben tapasztaltak kihágást, de ezek közül csak 845 esetben róttak ki pénzbírságot, melynek összege közel 6 millió lejre rúg. Egyébként az alkalmazottaktól a legtöbb panasz, bejelentés a feketemunka, a fizetések késése vagy elmaradása, a ki nem fizetett túlórák miatt volt, vagy éppen a munkaszerződés jogtalan felbontására, a munkakönyv visszatartására, a munkafeltételek biztosításának hiányára vonatkozott.

evertekelo 3

A Bihar Megyei Munkaügyi Felügyelőség székháza

A munkabaleseteket illetően tavaly 146 esetben érkezett bejelentés az ITM-hez a kórházaktól vagy a munkáltatóktól, de ezek közül a kivizsgálások eredményeként csak 67 bizonyult munkabalesetnek, 30 patológiai eset volt, ami azt jelenti, hogy munkaidőben az alkalmazott a betegsége miatt kapott például infarktust vagy vércukorszintjének csökkenése miatt esett össze stb. A fennmaradó bejelentéseket még vizsgálják. A főfelügyelő elmondása szerint a 2012-es évhez képest azért nőtt tavaly a bejelentett munkabalesetek száma, mert szigorították a munkatörvényt, e szerint pedig a munkáltatónak a baleset napján jelentenie kell azt a területi munkafelügyelőségen, és tíz napja van a belső kivizsgálást lefolytatnia, illetve az eredményt tartalmazó dokumentumokat leadnia.

(sükösd)