Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Évértékelés és tervezés

A Nagyváradi Vízművek vezetősége az elmúlt héten sajtótájékoztatón összegezte idei tevékenységeit, illetve Ovidiu Gavra vezérigazgató jövő évi terveiket is vázolta. Mint hangsúlyozta: fő céljuk ezentúl is minél több európai uniós támogatás, forrás lehívása. Az eseményen jelen volt Gheorghe Popa műszaki igazgató, Iuliana Ponoiu gazdasági igazgató, Ovidiu Mureşan kereskedelmi igazgató, valamint a vízművek munkacsapata.

Gheorghe Popa, Ponoiu Iuliana, Ovidiu Mureşan és Ovidiu Gavra

Gheorghe Popa, Ponoiu Iuliana, Ovidiu Mureşan és Ovidiu Gavra

Ovidiu Gavra elsősorban megköszönte kollegái kitartó munkáját, majd részletesen beszámolt az idei tevékenységeikről. Többek között az is elhangzott, hogy az ütemtervhez képest Hegyközpályiban vannak leginkább lemaradva a munkálatokkal, és arra is kitért, hogy a legjelentősebb projekt még 2011 áprilisában kezdődött el A Bihar megyei víz- és használt víz infrastruktúra bővítése és modernizálása elnevezéssel. Ezt a Nagyváradi Vízművek regionális szolgáltatóként Nagyvárad, Belényes, Tenke és Bihar lakott területein valósítja meg. Az uniós projekt teljes értéke 239,2 millió lej, melyből 4,3 millió lej a helyi költségvetésből (1,8 %), 27,9 millió lej állami költségvetésből (11,67%), 24,4 millió lej hitelből (10,23%), 182,5 millió lej (76,30%) pedig a Környezetvédelmi Regionális Szektoriális Program kohéziós alapjából származik. Eddig aláírták a szerződést a belényesi víz- és csatornahálózat bővítésére és felújítására, a tenkei csatornarendszer bővítésére, a nagyürögdi vízellátó és csatornahálózat bővítésére és felújítására, a váradi víz- és csatornahálózat bővítésre, a váradi használtvíz-szivattyúállomás, illetve vízhálózat bővítésére, valamint a váradi víztisztító állomás korszerűsítésére. Decemberben még megállapodnak a Belényesben, valamint a Fugyivásárhelyen, Váradalpáron és Fugyiban végzendő munkálatokról.

Egyébként az idén 3,4 millió lejt fektetett be a vállalat, a beruházások finanszírozása 1,2 millió lej értékben önerőből történt, 2,1 millió lej pedig a helyi költségvetésből származott (csatornák korszerűsítése és bővítése). A városi büdzséből érkező támogatásból 733 méter víz-, 826 méter szennyvíz- és 415 esővíz-elvezető hálózatot újítottak fel, saját forrásokból pedig 1278 méter víz- és 15 méter szennyvíz hálózatot korszerűsítettek.

Jövőre maradt a tenkei használtvíz-tisztító állomás, a váradi csatorna és vízhálózat bővítésének és korszerűsítésének a folytatása, valamint a hegyközpályi és hegyközszáldobágyi víz- és csatornahálózat bővítése és felújítása. A munkálatok hátralevő részét az EU 2014–2020 közötti költségvetésének programjából finanszírozzák majd: a belényesi víztisztító állomás, a szentandrási, újpalotai, körösgyéresi és tarjáni víz- és csatornahálózat bővítését és korszerűsítését, valamint Várad dél-keleti részén a víz- és csatornahálózat bővítését és felújítását.

(sükösd)