Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Évek óta renoválják az bogyoszlói kultúrházat

Jó négy évvel ezelőtt, 2009 elején döntött úgy az érbogyoszlói önkormányzat, hogy a helyi művelődési életet szolgáló ház már megérett a tatarozásra, annál is inkább, mivel a tetőszerkezete is kiszolgálta a maga idejét és félő volt, hogy egy kiadósabb havazás idején már megadja magát és berogyik. Vékony Mihály polgármestert kérdeztük arról, hol tart most a felújítás.

A kultúrház történetéhez hozzátartozik, hogy 1960-ban kezdték el építeni és tizenhat esztendeig készült. 1976-ban adták át használatra a falunak. A hosszas építkezés rossz ómennek bizonyult. Már a 2009-ben elkezdődött renováláskor szembesültek azzal a ténnyel, miszerint az ingatlan legelavultabb része a tetőszerkezet. Azt teljes egészében le kellett cserélni. Akkoriban Gáspár Gyula polgármester elmondta, az épület harminc éve nem volt felújítva. Rendbetételét szakaszonként tervezték.

evek ota 1

A renoválás kezdetekor a központi fűtéshez és a mosdóhoz szükséges felszereléseket vásárolták meg, majd a tetőcserére 140 ezer lejt kaptak a megyei tanácstól, mely összeget 2010 utolsó negyedévében a recesszió ürügyén megnyirbált a megyei önkormányzat, ugyanis 30 ezret visszavettek belőle. A villanyvezetékek és a nyílászárók cseréje akkor függőben maradt. A 2012-es év elején minden településnek osztottak le kormánypénzeket. Az Érbogyoszlóra eső rész akkor 320 ezer lej volt. Ebből a kultúrotthon befejezésére elkülönítettek 120 ezret, amelyből a külső vakolást, az udvari járdákat, lépcsőfeljáratot és a kazánházat tervezték befejezni. A vízvezetékekre, valamint a színpad padozatára is ebből akarták kiszorítani a rávalót. Már ott tartottak a munkálatok, hogy tavaly novemberre végeznek. Azóta ismét eltelt jó pár hónap, ám a művelődési élet „jótállóját” még mindig tatarozzák – immár ötödik esztendeje.

Az ügyben megkerestük Vékony Mihály jelenlegi polgármestert, aki elmondta: a renoválás az épület statikai állapota miatt húzódott el, amelynek következtében állandó plusz költségek merültek fel. Idén a megyei tanács támogatásával végre sikerült annyi pénzhez jutni, hogy az utolsó simításokat is elvégezzék az épületen. A belső bútorzatot, hangtechnikát, színpadi függönyöket, székeket pedig önerőből vásárolják majd meg.

Sütő Éva