Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Évadot hirdetett a Szigligeti Színház

A következő évadban is változatos programmal várja a közönséget a Szigligeti Színház három társulata, a Szigligeti Színház, a Lilliput Társulat és Nagyvárad Táncegyüttes. Csütörtökön Czviker Katalin, a színház főigazgatója, Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat, Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes és Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője beszélt az évadtervről, előadásokról, fesztiválokról, miután Biró Árpád Levente kommunikációs felelős köszöntése után, aki később azt is elmondta: a augusztus 12-án, szombaton Bölöni Sándor egykori irodalmi titkárra emlékeznek a Rulikowski temetőben, a Várad Kulturális Folyóirattal közösen.

A színház szakmai, gazdasági és infrastrukturális szempontból egyaránt fejlődik, és ez előadások, a nézők számának  és a sajt bevételnek a növekedésében is  megmutatkozik, mondta Czvikker Katalin, aki a pontos adatokat is ismertette. Az elmúlt évadban az előzőhöz képest 50 425-ről 54 810-re, 8,7% százalékkal nőtt a nézők száma, az előadások száma 300-ról 314-re a bérleteké pedig 4105-től 4781-re, azaz 15,5% százalékkal nőtt, a színház saját bevétele pedig 767 675 lejről 902 923 lejre, összesen 17.6%-kal emelkedett. Sikerült szállítójárművet vásárolniuk, a Szigligeti Stúdiónál mosodát létesítettek a jelmezeknek, illetve a stúdió megkapta a végleges tűzvédelmi engedélye is, ennek beszerzését a színház épületére szintén a szigligetisek vállalták, hangzott el.

A szakmai fejlődést jelzi, hogy a Szigligeti Színház idéntől tagja a Magyar Színházi szövetségnek és a Magyar Színháztechnikai Szövetségnek is, utóbbival közösen a színházi műszaki személyzet számára szerveznek majd workshopokat.

Dimény Levente, Botházy-Daróczi Réka, Czvikker Katalin és Novák Eszter

Dimény Levente, Botházy-Daróczi Réka, Czvikker Katalin és Novák Eszter

 

 

Idén is lesz FuxFeszt

A Lilliput Társulat szeptemberben Szutyejev Kispipi és Kisréce című előadásának adaptációjával kezdi az évadot, mondta Botházy-Daróczi Réka. Az előadás Szabó Attila rendezésében  a testvérféltékenység kényes témáját dolgozza fel játékos formában.

A társulat október 3–7. között harmadik alkalommal szervezi meg Erdélyi Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját, azaz a FuxFesztet, amelynek programjában a hazai bábtársulatok mellett magyarországi vendégprodukciók is helyet kaptak. Az előadásokat korcsoportok szerint osztották el, hangzott el. Októbertől egyébként személyi változás is lesz a Lilliput Társulatnál, az áldott állapotban lévő művészeti vezetőt feladatait Lélek Sándor Tibor társulatvezető látja majd el.

December folyamán mutatják be Csató Kata rendezésében Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnika című meséjét, emellett Oscar Wilde Boldog herceg című előadása (rendező: Vadas László), illetve az Én, a kis herceg (írta: Szabó Attila, rendezi és játssza: Daróczi István) című, Antoine de Saint-Exupéry életét és levelezését feldolgozó előadást mutatják még be április végén, illetve az Arany-emlékév jegyében felújítják a Toldi című előadásukat.

A SZITA Tanoda programja is folytatódik, az iskolaprogramra jövő februárban tartanak válogatást, a 2018/2019-es évadban pedig Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című írását mutatják be.

 

Táncban elmondva

A Nagyvárad Táncegyüttes folytatja megkezdett útját, két előadással, de három koreográfiával mutatkoznak be, mondta Dimény Levente a táncegyüttes művészeti vezetője.

A táncegyüttes – melynek ez a nagyszínpadi előadása bérletes előadás lesz – Szabó T. Anna alkotásából, valamint magyar és keleti népmesékből ihletődve, Senki madara címmel készül első bemutatójára. A darabot Tóth Tünde rendezi, koreográfusai Györfi Csaba és Tőkés Imola, zeneszerzője pedig Cári Tibor lesz. Stúdiótermi keretek között mutatják be a mér említett két tehetséges fiatal koreográfus egész estés előadását, Györfi Csaba Idegen címmel, Tőkés Imola pedig Vakfolt címmel rendez egy-egy egyfelvonásost, mint Dimény Levente elmondta, az őket, fiatalokat foglalkoztató kérdéseket jelenítik meg a színpadon. A táncegyütteshez egyébként két, a Budapesti Táncművészeti Egyetemet végzett táncos érkezik ebben az évadban.

Az iskolaprogram keretében megünnepli a Nagyvárad Táncegyüttes Arany János születésének 200. évfordulóját. A bicentenárium alkalmából a táncegyüttes művészei, Bihar megyei néptánccsoportokkal együtt a nagyszalontai költőóriás balladáit dolgozzák fel táncban, Hídavatás címmel,

Október 12–15. között ismét a Nagyvárad Táncegyüttes a házigazdája az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának, ezt legutóbb 2012-ben tartották Nagyváradon.

evadot 2

Hubay Miklós-évforduló és kiegyelített évad

Már elkezdték Körmöczi–Kriván Péter Kapufa és öngól című drámájának olvasópróbáit, mondta Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője, aki szerint az idei „kiegyenlített” évad lesz. A Drámázat drámapályázat Debüt-díjas szövegét Tasnádi-Sáhy Péter viszi színre a Szigligeti Stúdióban, az előadást szeptember 21-én, a magyar dráma napján láthatja a közönség.

Visszatér Nagyváradra Anca Bradu aki Bertolt Brecht és Paul Dessau klasszikusát, A kaukázusi krétakört rendezi Nagyváradon. Az előadás a „megkerülhetetlen egyszerű döntésekről” szól, mondta a társulatvezető. A Szigligeti Társulat Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regényének musical-adaptációjával készül szilveszterre a Hamvai Kornél, Varró Dániel és Darvas Benedek szerzőhármas zenés előadásának rendezője Porogi Dorka lesz.

Az évad harmadik nagyszínpadi bemutatójának kérdése szeptember elején dől el. Amennyiben Gothár Péter, világhírű filmrendező tud vállalni váradi rendezést – ez szeptemberben derül ki –  akkor Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marciját viszi színre. Amennyiben ebben az évadban nem lesz ideje Gothár Péternek, akkor Tarnóczi Jakab pedig William Shakespeare Szentivánéji álom című komédiáját viszi színre.

A nagyváradi születésű Kossuth-díjas drámaíró, Hubay Miklós születésének centenáriumát az Egy szerelem három éjszakája című alkotás bemutatójával ünneplik. Az első magyar musicalként számon tartott előadást Novák Eszter rendezi.

Az évad második felében két stúdió-előadást mutatnak be,  amelyekben pályakezdő rendezők kapnak bemutatkozási lehetőséget. Botos Bálint Csehov Apátlanul (Platonov)című drámáját, Hunyadi István pedig Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának következő részét, a Bányavakságot viszi színre a Szigligeti Stúdióban.

Jövő március 21–25. között hatodik alkalommal szervezi meg a Szigligeti Társulat a HolnapUtán Fesztivált, és ebben az évadban Nagyváradra látogat többek között a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, az Esztergomi Várszínház, illetve az egri Gárdonyi Géza Színház is.

Fried Noémi Lujza

 

 

Bérletvásárlás: augusztus 16-ától

A bérletértékesítési időszak augusztus 16-án indul és október 13-áig tart; a bérletek megújítására pedig szeptember 15-éig van lehetőség.

A Szigligeti Színház bérletkínálatában nyolc hagyományos és öt szabadbérletes konstrukció is helyet kapott. Újdonság, hogy a Szigligeti Ede nevét viselő bemutatóbérlet zsöllyébe és erkélyre szóló helyárai az idei évadban csökkentek, így az érdeklődők a bérletbe foglalt öt nagyszínpadi bemutatót már 60 lejtől kezdődően is megtekinthetik. A további bérletházak árai változatlanok maradtak: az öt előadásra érvényesíthető Halasi Gyula– és Bessenyei György–bérlet 75, a Papp Magda-bérlet és Tanay Emil-bérlet 60, illetve nyugdíjasoknak és nagyváradon kívüli lakcímmel rendelkezőknek kedvezményesen 40, a három-előadásos kisiskolás bérletek 25, az öt előadásra szóló ifjúsági bérletek pedig 40 lejért vásárolhatók meg.

A Szigligeti Színház szabadbérleteinek előnye, hogy egész évben megválthatók, ugyanakkor a játéknap is szabadon választható.  A szervezők felhívják ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy érvényes diákigazolvány felmutatásával egyetemistáknak szóló Partium-bérletet válthatnak az érdeklődők, akik így kedvezményes áron tekinthetik meg a nagyváradi társulatok bármely négy előadását.

A Szigligeti Színház tervezett bemutatóiról, illetve bérletkínálatáról az érdeklődők bővebb tájékoztatást az intézmény jegypénztárában (nyitva augusztus 16-ától hétfőtől péntekig 14–19 óra között), a www.szigligeti.ro honlapon, illetve a színház Facebook-oldalán kaphatnak.