Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Éva nem mosolyog

Virágok és kövek kerültek a tegnap leleplezett Heyman Éva-emlékszobor talapzatára – ki-ki saját hagyományai szerint emlékezett meg a holokauszt nagyváradi gyermekáldozatairól. Az ő emlékéküket őrzi az egykori nagy gettó területén, a Rhédey-kertben (ma Bălcescu park) tegnap leleplezett szobor.

Mementó az egykori gettóban

Mementó az egykori gettóban

A szobor leleplezésére a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárból vonultak át az emlékezők. A beszédek a könyvtárban hangzottak el, a szobornál Nicolae Levi megható hegedűszólója után Maia Teszler és Mircea Mălan váradi alpolgármester leleplezte az alkotást. A szobor talapzatán magyarul, romául és angolul hirdeti a felirat: „Az észak-erdélyi holokauszt idején Nagyváradról deportált gyermekek emlékére. Ebből a parkból indultak a vonatok Auschwitzba 1944. májusában és júniusában.”

Maia Teszler és Mircea Mălan leleplezte a szobrot

Maia Teszler és Mircea Mălan leleplezte a szobrot

A könyvtárban Teszler Emília, a szoborállítást kezdeményező Tikvah Egyesület vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, köztük Flor Kentet, az angliai szobrászt, aki bronzba formálta Heyman Éva alakját. Mint az alkotó elmondta, nem volt nehéz dolga, hiszen maradtak fenn képek z 1944-ben, 13 évesen Auschwitzba deportált kislányról, akinek a naplója is fennmaradt. A gyermekarc azonban nem mosolyog, és emlékeztet az egykori Évákra, arra, hogy ma is sokan szenvednek háborútól vagy üldöztetéstől, de reméljük, a jövendő Éváknak egy jobb világot adhatunk – mondta Flor Kent.

A beszédeket a könyvtárban mondták el

A beszédeket a könyvtárban mondták el

Shraya Kav rabbi elmondta, hogy azok, akik a shoá emlékének őrzésével foglalkoznak, tudják, néha nincsenek szavak. „Írd meg a Tórába, hogy van, amiről nincs mit mondani” – fogalmazott a rabbi, aki hozzátette: a hallgatásnak nagy ereje van. Nagy Dávid, a váradi messiási zsidó közösség rabbija elmondta: szomorúság és remény érzése tölti el őket, a szomorúságé a gyermekekért és az áldozatokért, és a reményé is, hiszen míg vannak, akik megemlékeznek, addig megmutathatjuk, hogy hová vezethet a zsidók vagy bárki más ellen irányuló gyűlölet. Antonio Faur, a Heyman Éva nevét viselő, a Nagyváradi Egyetem keretében működő központ vezetője arra emlékeztetett, hogy a váradi kis és nagy gettóból több mint harmincezer embert deportáltak.

Nicolae Levi sokak szemébe csalt könnyet

Nicolae Levi sokak szemébe csalt könnyet

Virgil Bercea görög katolikus megyéspüspök Ferenc pápa szavait idézve arról beszélt, hogy a gyermekeknek szeretetet ígérnek szüleik, ezt a szeretet azonban Évától és társaitól brutálisan elrabolták. A szobor előtt lelkiismeretünknek tehetjük fel a kérdést: hol vannak a váradi zsidók? Böcskei László római katolikus megyéspüspök Rómer Flóris szavait idézve az élő emlékezet fontosságáról beszélt, és azt is hangsúlyozta, hogy legyen akár zsidó, magyar, román, cigány, szlovák, minden ember értéket képvisel, mert Isten a maga képére teremtetette őket.

A szoborállítást három éve kezdeményezte a Tikvah Egyesület, költségeit teljes egészében nagyváradi, izraeli, amerikai, kanadai stb. magánemberek és szervezetek adományaiból fedezték, az engedélyek beszerzésért Emődi Tamásnak mondtak köszönetet.

Fried Noémi Lujza