Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Európai társadalmi körkép

Európai társadalmi körkép a mi lencsénken keresztül címmel szervez Erasmus+ mobilitási programot az Ér Hangja Egyesület Székelyhídon július 11. és 16. között, összesen huszonnégy munkanélküli fiatal bevonásával, akik Székelyhíd környékéről, illetve Magyarországról és Szlovákiából érkeznek. A jelentkezési határidő lejártával a szlovák, magyar és székelyhídi csoportok összeálltak, így az Erasmus+ ifjúsági csereprogram csütörtökön startol.

Illusztráció

Illusztráció

A program olyan helyi jellegű problémákat, kérdésköröket céloz meg, mint a szegénység és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok ellen irányuló diszkrimináció, mindezt az európai és világszintű fiatalkori munkanélküliségi mutatókon át. Az ifjúsági mobilitás majd’ egy hete alatt a három ország fiataljai bemutatják, majd megvitatják a munkanélküliség és a szegénység kérdését, mindenki a saját országa szempontjából, illetve megoldási javaslatokat tesznek, stratégiát dolgoznak ki ezek jobbítására. A fiatalok ugyanakkor nemcsak beszélgetni, de tanulni is érkeznek Székelyhídra, non-formális módszerek által. A kis létszámú csoportokba tömörült ifjak rövid dokumentumfilmeket készítenek majd Székelyhídról és környékéről bemutatva azokat a nehézségeket, amelyekkel a helyi lakosok küzdenek nap mint nap. A film körképszerűen mutatja be majd Székelyhíd gazdasági, társadalmi és oktatási helyzetét a városi és a vidéki környezetben egyaránt. A film összeállítása által fogják megtanulni az érkezők a videók, interjúk, különböző dokumentumok és újságcikkek elkészítésének módját, a videokamera kezelését, a videoszerkesztést és -vágást, illetve a megfelelő kérdések feltevésének módját. Mindezek azért fontosak, mert a program idején elsajátított képességek jó alapot adhatnak a fiataloknak a kötődő szakmák kitanulásához és a jövőbeni elhelyezkedéshez a munkaerőpiacon. Kapuk nyílnak tehát többek között az újságírói, tudósítói, riporteri, fényképész és blogger területek felé. Bár igaz, hogy az egy hét alatt csupán alapvető tudást szereznek ezekből a szakmákból a résztvevők, annál fontosabb, hogy hátrányos helyzetű fiatalként egyáltalán lehetőséget, motivációt és bátorítást kapjanak, hogy elvégezzenek egy médiához kapcsolódó teljes körű tanfolyamot és elköteleződjenek a területen a jövőben, elkerülve a munkanélküliséget.

Mindemellett az ifjúsági csereprogram és a dokumentumfilm által az egyesület motiválni akarja a résztvevőket és a közösség tagjait, hogy hagyjanak fel a hátrányos helyzetű fiatalok iránti előítéleteikkel és legyenek toleránsabbak a kulturálisan és szociálisan hátrányos helyzetű embertársaikkal szemben.

A projekt magába foglal olyan tevékenységeket is, amelynek célja az interkulturális párbeszéd kialakítása és fejlesztése a szlovák, magyar, román és roma fiatalok között. Mindezen célok megvalósítását, a projektet az Európai Unió finanszírozza.

Bíró Orsolya