Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok – 2017

Idén is június első hétvégéjén rendezték a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély parkjában az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat. Az épület gróf Károlyi György úr, jelenlegi párizsi nagykövet és felesége, Angelica asszony otthona. A háromnapos rendezvény kiemelt témái a fa és az írisz. A kertészkedéssel foglalkozó szaklapok mellett, a dévai kiadású Kert-ész magazin is meghívást kapott az eseményre, így az oda látogatók megismerhettek néhány újabb Corvin-kiadványt is.

europai 1 europai 3

Évszázados hársak árnyékában

A hatezer négyzetméteres kastélyt Károlyi György ükapja építtette 1844 és 1850 között. Az épület közel egy évszázadig volt a család tulajdonában, a második világháború végéig, az államosítás során egyszerűen elkobozták. A Károlyi család 1947-ben Párizsba menekült, és amikor a kilencvenes évek elején visszaérkeztek Magyarországra, örökségüket romos állapotban találták. A későbbiekben létrehozták a Károlyi József Alapítványt és szerződést kötöttek a Műemlékek Állami Gondnokságával a kastély közös felújítására és hasznosítására. A régi pompájában tündöklő kastély, amelynek tulajdonosa a magyar állam, ma kulturális központként működik. Angelica asszony szervezi a hangversenyeket, a konferenciákat, kertművészeti napokat, festészeti kiállításokat. A kastélyhoz tartozó egykor díszes parkot 1910-ben Hein János tájkertész angolkert jellegű, ősfákkal teli parkká alakította át. Hein egy olyan kertet tervezett, mely szervesen összefüggött a környező erdőterülettel. A park állományában évszázados hársak, fenyők, vadgesztenyék, tiszafák, gyertyánok és kőrisek találhatók. A kert egyik legvonzóbb helye a tó és a szigeten található gloriette.

europai 2 europai 4

„Már vártalak!”

Szállítóautók kanyarognak a kavicsos sétányon, virágládákat cipelő árusok botladoznak a standok között, Angelica asszony még felerősít egy plakátot a hirdetőtáblára, majd a hangosbemondón bejelentik, hogy a rendezvény házigazdái, Eric Fournier úr, a Francia Köztársaság nagykövete és Angelica asszony megnyitják a napokat. Míg a szombati és vasárnapi programokat magbörze gazdagítja és számos gyermekprogramot is kínál, esténként az Alba Regia Szimfonikus Zenekar hangversenyét élvezhetik az érdeklődők. A rövid megnyitóbeszédek után mi is elfoglaljuk helyünket a kijelölt standnál, majd felváltva indulunk el szétnézni a kiállítás területén. „Már vártalak!” – áll az egyik stand feliratán, s az ott lévő hölgy azon nyomban meg is kínál egy kanálka levendulás áfonyalekvárral. Mindenféle virágokból készült szörpöket és ízeket árusít, s már sokadjára vesz részt a rendezvényen. Színes virágcsodák között lépegetek tovább, illatos leánderek, izzószínű murvafürtök, kecses kefevirágok és mimózák gyönyörködtetik a szemet s megállok a néhány centis minidáliák előtt, hogy megtudjam, szaporíthatóak-e gumóról. Az egyik eladó igenlően bólint, míg szomszédja azt állítja, hogy ezek a fajok csak magról szaporíthatók. Az előbbi kitart állítása igazánál, s ki is emeli cserepéből a kis tövet, igazolva, hogy a gyökere már kezd vastagodni, gumósodni. Tovább vitáznak, én pedig finoman hátrálni kezdek, mert vonzanak a mindenfelé pompázó virágcsodák. Fehér korállhoz hasonló jégvirágok, tetszetős lewisiák, verbénák és napvirágok, sokszínű begónia- és petúniatenger. Az orchideáknál is megállok, mert kíváncsivá tett a virág illata. Egy illatos orchidea 1500 forintba kerül, ám amikor szóvá teszem, hogy én nem érzem az orchidea illatát, az árus kijelenti, hogy valószínűleg azért, mert csak a nap bizonyos szakában illatozik! Ági kertjénél megismerkedem a kumquattal, amit a Várpalotáról érkező Ági koktélmandarinnak nevez és elmondja, hogy csodálatos frissítő italok készülnek belőle, de árusít még kristályvirágokat, pozsgásokat és mindenféle jázmint is.

europai 5 europai 6

 

„Kettőt fizet, hármat vihet”

Távolról azt hiszem, süteményesbódéhoz közeledek, és örömmel betűzöm a tetszetős kis portékák címkéit: hűsítő csoki-menta, üdítő szegfűszeg-narancs, édes fahéj-mák, lila szőlőmag, egzotikus kubeba, mélytisztító Holt-tengeri iszap! Hoppá! Aztán felfedezem a frissítő ópiumot is, ami gazdagon áradó, misztikus illatú, és dezodoráló… Elmarad a kóstolás, most látom csak, hogy egy szappankészítő standja előtt gyönyörködöm. Mi mindent bele nem kevernek ezek a portékájukba! A déli órákban egyre többen keresik fel a jeges teát árusító italosbódét és a fagyizót, ahol egy gombóc 200 forintba kerül. Meg is kóstolom a furcsa túrófagyit, ami nem is lenne rossz, ha kis citrommal ízesítenék. Ám a déli nap egyre kíméletlenebbül éget, ezért lemenekülök a pincegalériába, hogy végigjárjak néhány kiállítást. Elsőként Polgár Marianne grafikus élénk színű virágos képeit nézem meg, majd a kincsesbányai iskola Vadvirág szakkörének fotókiállítását. Két mosolygós kislány fogadja hangos „Jó napot!” köszöntéssel a látogatókat. Az ismeretterjesztő kiállítás minden egyes fotóján mérgező vadnövények láthatók. Tavaszi héricsek és őszi kikericsek, kecskerágók és foltos kontyvirágok, illatos hunyor és selymes zanót. A gyöngyvirágnál megharagszom, mert tudom én azt, hogy mérgező, no de azt nem hiszem, hogy halálosan… A salátaboglárkánál viszont elszáll minden tudományom, mert azt olvasom, hogy minden része mérgező, ám fiatal leveleit és virágait salátának haszmálják. A népi gyógyászat skorbut ellen, a homeopátia pedig aranyér kezelésére használja. Újra a kastélyban bolyongok, s megkeresem azt a termet, ahol a program szerint, egy ír dendrológus mutatja be a távoli Birr-kastély fáit, ám az előadás elmarad. A későbbiekben, a Vácrátótról érkező dr. Fráter Erzsébet biológus ismertet néhány trópusi, fán termő gyümölcsöt. Saját készítésű fotókat bemutató, lebilincselő előadás! A biológusnak nemrégiben jelent meg az Egzotikus piacokon – Botanikai kalauz a trópusi növényekhez című könyve. Napnyugtakor, miután árnyékba borul a kastély díszudvara és bódító hársillat terjeng mindenfelé, Josef Suk és John Rutter művei csendülnek fel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában.

Schönberg Éva