Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

EU-s támogatással hőszigetelnek

Négy nagyváradi tömbház hőszigetelési munkálatait kezdték el Európai Uniós támogatással, számolt be tegnap Mircea Mălan alpolgármester Marius Moşnak, a Nemzetközi Finanszírozású Projektet Menedzsmentigazgatósága vezetőjének társaságában.

A Velence part (ma A. Averescu) utcában az 5., 7., 9. és 11. számú, a 10-es tulajdonostársuláshoz tartozó tömbházak hőszigetelésének kezdtek neki. A városban 68 tömbházat hőszigetelnek majd uniós támogatással. A költségek 60 százalékát az uniós támogatásból, elméletileg 20-20 százalékát pedig az önkormányzat önrésze és a tulajdonostársulások hozzájárulása teszi ki, mondta az alpolgármester, aki később pontosított: a lakók többségének jövedelmétől függően ugyanis a társulások a költségek 10, 20 vagy 30 százalékát viselik, ezzel arányosan változik az önkormányzati önrész is.

eus

A felújítás a négy tömbház 171 lakóját érinti. Az alpolgármester elmondta, hogy a tömbházak energiahatékonyságát 40 százalékkal növelik majd a munkálatok, ennyit vár el a finanszírozó. Nemcsak a falakat szigetelik le, hanem az alagsort is, kicserélik a távfűtés és a melegvíz vezetékeit, az ablakokat hőszigetelőre cserélik, és az erkélyeket is befedik ehhez.

A munkálatokat a Sc Romco System kft. végzi, velük a támogatási szerződés becsült értékének 78,23 százalékáért sikerült szerződést kötni. A szerződés értéke így 2,1 millió lej, a hőszigetelést júniusban kell befejeznie a kivitelezőnek.

 Fried Noémi Lujza