Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

EU-s programról tájékoztattak

A 2014–2020-as Emberi Erőforrás Operációs Programról (POCU) tájékoztattak az Észak-Nyugati Regionális Foglalkoztatási és Társadalmi Integrációs Paktum Titkárságának (PROIS-NV) képviselői tegnap délelőtt a nagyváradi városházán, a Nagyváradi Metropolisz Övezet szervezésében.

A megjelenteket Silviu Ispas, a PROIS-NV ügyvezető igazgatója köszöntötte, mint mondta, minél interaktívabbá tenné a tájékoztatót, ezért a megjelentek kérdéseire is válaszolt, majd bemutatat a szervezetet, ezt követően rátért a program ismertetésére.

A program célja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenséget csökkentése, 11 tematikus tárgya van, többek között a kisvállalkozások versenyképességének növelése, a környezetvédelem, a váradi tájékoztatón azonban három fő téma, azaz a munkaerő foglalkoztatásának növelése, és a munkaerő mobilitásának támogatása, a társadalmi beilleszkedés javítása és a szegénység leküzdése és az oktatásba való befektetés valamint az élethosszig való tanulás szerepelt.

Silviu Ispas tájékoztatott a programról

Silviu Ispas tájékoztatott a programról

Az újdonságok között szerepelnek többek között az úgynevezett Munkahelyet a fiataloknak (YEI) célra elkülönített alapok ott, ahol a fiatalok munkanélkülisége 25 százaléknál nagyobb, azaz az ország központi, dél-keleti és dél-havasalföldi részén; a saját vállalkozások létrehozásának bátorítása; a hátrányos helyzetű közösségek tagjainak, például a roma közösség számára hozott intézkedések; a közösség életét érintő oktatási, szociális, egészségügyi stb. projektek.

A fiatalokat célzó munkahelyteremtés mellett a 16–25 év közöttiek helyzetének javítása, és általában a munkahelyteremtés, a társadalmi beilleszkedés elősegítése és a szegénység leküzdése, a helyi fejlesztésekben való közösségi felelősségvállalás, az oktatás és a képességek fejlesztésének támogatása szerepel a programban.

Fried Noémi Lujza