Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Etnobiznicárok

Fura jelenség harapózott el mostanában magyarországi hagyományőrző csoportoknál.

Amúgy tehetséges, zömmel népzenei alapokkal rendelkező ismert előadóművészek, (így például a délvidéki Török testvérek, vagy akár a magyarországi Kovács Nóri és a Motíva együttes) érdekes módon mintha megfertőződtek volna valami furcsa átalakító vírussal, egyik percről a másikra kaphatók lettek arra, hogy ősi magyar népdalainkat úgymond „átkeletiesítsék”, azaz keletiesebb hangzásúvá tegyék. Magyarán: kiforgassák, meghamisítsák. Évszázadok óta ismert magyar népdalokat adnak elő úgy (ki tudja miért, mennyiért?), mintha az török, kazak, mongol, Isten tudja milyen népdal lenne. S ezekkel hakniznak az ázsiai „testvéreiknél” (mert nekik lassan mindenki a „testvérük” már, aki ázsiai, korra, nemre való tekintet nélkül). És ezek, mondom, sokszor ismert előadók.

Természetesen ehhez azonnal társul a magyar népviseletek megcsúfolása, a pár éve még hagyománytisztelő énekesek hirtelen olyan „nomádosra” veszik a figurát.

Persze, ilyen „nomád népek”, amilyeneknek ezek beöltöznek, sosem léteztek, legfeljebb a hollywoodi álomgyárban a sci-fi vagy fantasy filmekben.

Nézem itt a valaha normális és tisztességes előadók fellépő jelmezeit, amikben a messzi Ázsiába hazudják azt, hogy ilyen vagy ezekhez hasonló volt a magyar népviselet. Bizonyisten az a hatás jön le ezekről a hacukákról, mintha egy bedrogozott, parázna éjszakán a Gyűrűk Ura összepárosodott volna valamelyik Winetou-film jelmezésvel, s így lettek ezek a sosem volt viseletek. Amiket ezek az etnobiznicárok sajnos „ősi magyar” viseletként mutogatnak, például „Borat földjén”.

Márpedig a kitalált jelmez nem népviselet! Főleg nem magyar népviselet!

A meggyalázott, kiforgatott népdal, nem magyar népdal! S azok, akik erre a szélhámosságra pénzért kaphatók, azok nem művészek, hanem lelkiismeretlen etnobiznicárok.

Népviselet: az a viselet, amit egy nép viselt.

Népdal: az a dal, amit egy nép dalolt.

Népzene: az a zene, amit egy népcsoport zenélt.

Aki pedig egy nép viseletét, dalait, zenéjét hamisítja, az a népet hamisítja!

És én úgy vélem, aki képes meghamisítani egy nép hagyományait, eredeti viseletét, kultúráját, az egy az egyben nemzetárulást követ el! S az is tény, hogy a rögeszmés, ki tudja kiknek az érdekeit kiszolgáló, felkapott „kelet-majmolás” legalább annyi bajt hozhat ránk, mint a már ismert „nyugatmajmolás” hozott. Lehet, mégis egyszerűbb volna megmaradni azoknak, akik vagyunk, a jelenben élő a múltat tisztelő magyaroknak és nem kreálni hamis múltat, ugyanis ezzel eltorzítjuk a jelenünket, sőt a jövőnket is!

Szőke Mária