Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Észak-ír vendégek Élesden

Az észak-írországi Lurganből tizenkét fiatal érkezett hétfőn Élesdre, hogy vezesse a már hagyományos nyári gyermekfoglalkozásokat. Amint tegnap a helyszínen megtapasztaltuk, a szigetországi vendégek változatos programot állítottak össze a helybéli gyermekeknek, akik eddig rekord számban vettek részt a foglalkozáson.

eszak-ir vendegek 3

Dénes István parókus lelkésztől megtudtuk, a lurgani testvérgyülekezet részéről évek óta visszajárnak fiatalok, hogy az élesdi, illetve az itteni programokon részvevő környékbeli gyermekekkel foglalkozzanak. Érkezett olyan önkéntes Élesdre, aki már hatodik éve rendszeres szervezője, a helyszínen pedig lebonyolítója a programnak, melynek fő célja, hogy különböző bibliai történetek feldolgozása révén játékosan nevelje a kicsiket és nagyobbakat, valamint hogy az angol nyelvtudásukat is bővítse. A tanulás mellett a szórakozás és az önkéntes munka is fontos szerepet játszik.

eszak-ir vendegek 1

Az észak-írországi fiatalok vezetésével a gyermekek délelőttönként angol nyelvű játékos foglalkozásokon vesznek részt. Ilyenkor egy-egy bibliai történetet elevenítenek és dolgoznak fel, a kicsikkel játékos formában, a nagyobbakkal pedig interaktív módon. Délután különböző programokat szereznek, tegnapelőtt például sportversenyeket tartottak, tegnap pedig a templom körüli kerítést festették újra. Ezek mellett rendszeresek a családlátogatások – tudtuk meg a református tiszteletestől –, aki elárulta azt is, hogy a vendégek a saját pénzükből, illetve a maguk gyűjtötte támogatásokból ajándékcsomagokat is visznek a meglátogatott családokhoz.

eszak-ir vendegek 2

A program sikerességét bizonyítja, hogy a kicsik csoportjában például tegnap 45-en, a nagyobbak között pedig 39-en voltak tegnap, ami kiemelkedően magas létszámnak tekinthető a mindössze alig félezres református gyülekezetben. Az is megemlítendő, hogy nemcsak élesdi, hanem környékbeli gyerekek is részt vesznek a táborban, beutaznak a városba vagy ott vakációznak, nyaralnak, és jó program ez nekik a hasznos időtöltésre. Dénes István lelkipásztor elmondta még, az észak-írországiak és az egyházközség közös kezdeményezését a gyülekezeti tagok is felkarolták, a szülők és nagyszülők ugyanis felvállalták, hogy napi háromszori étkezést készítenek a vendégeknek és az összes részvevő gyermeknek.

Az Élesdi Református Egyházközség egyébként a mostani tábor lezárultával is folytatja a munkát, mert már gőzerővel készülnek a szintén hagyománnyá vált találkozások hétvégéjére.

B. B.