Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Eső után köpönyeg a Gombánál

A nagyváradi Kálvária dombon történt földcsuszamlásról, illetve az ehhez kapcsolódó lehetséges természeti katasztrófáról vagy emberi mulasztásokról tartott tegnap sajtótájékoztatót a megyeszékhely egyik alpolgármestere, Mircea Mălan.

Mint lapunk is többször beszámolt róla, november 12-éről 13-ára virradó éjszaka földcsuszamlás történt a nagyváradi Kálvária dombon, a Gomba-feljárónál. A leszakadt domboldal eltorlaszolta az alig tizenegy hónapja kiépített modern gyalogossétányok egy részét, itt a domboldal hetvenméternyi területen csúszott meg. A Gomba-feljárót a váradi önkormányzat egy magyar–román határokon átívelő HU–RO projekt nyomán építtette át.

Fotó: Tarsoly Normen

Fotó: Tarsoly Normen

Több új sétányt, pihenőhelyeket alakítottak ki, fúrtak, ástak, kiszedték a régi aládúcolásokat, nagy mennyiségű földet is hordtak a közismerten ingatag talajú domboldalra, sőt egytől egyig kiirtották azt a növényzetet (fákat, bokrokat), amely gyökérzetével stabilizálta a lejtőket. A projekt 1, 97 millió euróba került. A Gomba-feljáró felújításának kivitelezője az Abed Nego cég, tervezője pedig Daniel Tivadar építészmérnök. A munkálatokra a kivitelező cég ötéves garanciát vállalt, azonban az önkormányzat vezetősége szerint egyelőre kérdéses, hogy emberi mulasztás vagy természeti katasztrófa okozta az omlást.

Az alpolgármester tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy jelenleg is a helyszínen tartózkodik egy, a Temesvári Nyugati Tudományegyetem geológiai szakáról érkezett szakértői csoport, akik geotechnológiai terepfelmérést tartanak. A független szakértői jelentésnek kell megállapítania majd, hogy mi okozta a földcsuszamlást. Noha több újságírói kérdés is feszegette a kérdést, hogy geotechnológiai felmérés készült-e az építkezések elkezdése előtt, a tegnapi sajtótájékoztatón sem vált világossá. Tegnap Mălan is hárította a konkrét válaszadást ezzel kapcsolatban, annyit felelt, hogy tudtával az építkezéshez minden szükséges engedély megvolt.

eso utan 2

Ami már biztos, hogy a szakértői jelentést követően januárban nekikezdenek a Kálvária leomlott részének aládúcolásához, földbe ásott tartópilléreket és ezekre masszív betonfalakat akarnak kirakni az omlásveszélyes helyekre. Arra a kérdésre, hogy mindezt miért nem az új sétányok megépítése előtt tették, nem kaptunk választ, az egész sajtótájékoztató amolyan „eső után köpönyeg”-féle mentegetőzésnek hatott. Mălan szerint a Gomba vendéglő az eddigi felmérések szerint nincs veszélyben, noha annak terasza alól is jelentős mennyiségű föld csúszott ki. Azt is megtudtuk, hogy egyelőre az eredeti munkálatokat végző Abed Nego cég munkálkodik a helyszínen, de több váradi építkezési cég ingyenesen felkínálta segítségét az önkormányzatnak, ugyanis az egész város aggódik amiatt, hogy teljesen tönkremegy a kultikus, váradi helynek számító Gomba-feljáró.

Az önkormányzat tehát várja a független szakértői csoport jelentését, és ahhoz mérten lépnek tovább az ügyben, hogy mit jelentenek a geológus és földmérésekkel foglalkozó szakemberek. A kissé kényszeredettre tűnő sajtótájékoztatón az alpolgármester lényegében kerülte annak kimondását, hogy mi történik akkor, ha kiderül: emberi mulasztás okozta a katasztrófát. Hogy mikor lesz ismét látogatható a Gomba-feljáró, Mălan annyit mondott, hogy ha minden jól megy, talán jövő nyárra.

Szőke Mária