Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Érzelmes avantgárd a Törzsasztalnál

Aczél Géza költő, műfordító, szerkesztő, a Debrecenben megjelenő Alföld folyóirat főszerkesztője volt a Törzsasztal beszélgetéssorozat legutóbbi, pénteki alkalmának meghívottja, vele és Angyalosi Gergely kritikussal, irodalomtörténésszel, egyetemi tanárral Kőrössi P. József beszélgetett.

erzelmes

Angyalosi Gergely, Aczél Géza és Kőrössi P. József

A megjelenteket Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője köszöntötte, majd Kőrössi P. József mutatta be a meghívottakat, a többek között József Attila- és Déry Tibor-díjas költőt, Aczél Gézát és Angyalosi Gergely Kosztolányi Dezső- és Nemes Nagy Ágnes-díjas irodalomtörténészt.

Aczél Géza elmondta: Ajkán született kispolgári családban, amelyben a halál és a szexualitás mindig rejtve maradt, majd „átmenetileg ottragadt” Debrecenben, holott mindig hegy és víz mellett szeretett volna élni. A szerző azt is elmondta, hogy amit ő ír, egyfajta „érzelmes avantgárd”, ám annak egészen radikális formáit nem művelte. „A reáliák érdekeltek mindig” – vallotta Aczél Géza, aki felolvasott ő(szike) című kötetéből, valamint készülő könyvéből is.

Angyalosi Gergely közölte: az Irodalomtudományi Intézetben egy új irodalomtörténet létrehozásán dolgoznak, melyben a modernizmusnak három formáját különböztetik meg, az esztétista, az avantgárd és a hagyományőrző modernizmus. Szó esett a nyugatosokról és természetesen Kassák Lajosról is, akiről monográfiát is írt Aczél Géza, igaz, annak több évet kellett várnia a megjelenésre, mivel a mű, tulajdonosváltás miatt, egy konténerben állt a kiadó udvarán.

Szerkesztőként úgy véli, hogy elsősorban a saját generációjának irodalmát tudja áttekinteni, mondta Aczél Géza, aki beszélt arról is, hogy milyen kapcsolatok alakultak ki szerbiai, illetve romániai magyar szerzőkkel. A több érdekes témát is felvonultató beszélgetésen egyébként a műfajok közötti átjárásról is szó esett. Az est dedikálással zárult. A Törzsasztal soron következő beszélgetése március 7-én lesz, akkor a marosvásárhelyi Vida Gáborral találkozhat a közönség

Fried Noémi Lujza