Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Értékes vb-ezüstérem a szalontai Tengónak

Először rendezett világbajnokságot a közismert és közkedvelt lábteniszt „futnet” néven „újraálmodó” nemzetközi szövetség, az UNIF. A csehországi Brnóban megtartott megmérettetésen 19 ország csapata lépett pályára, köztük a Nagyszalontai Tengo SK tagjai is, akik a román válogatott keretét alkották.

Látványos csata a hálónál...

Látványos csata a hálónál…

 

A tavalyi szlovákiai Európa-bajnokság sikerén felbuzdulva a szervezők megadták a módját a három napon át zajló tornának, az első napon még két teremben négy pályán zajlott a küzdelem, majd a fontosabb és látványosabb meccsekre már a háromezer férőhelyes Vodova Sportcsarnokban került sor, telt ház előtt. S hogy a csehek (1945 óta űzik a sportágat) számára kiemelt fontosságú ez a sportág, mi sem bizonyítja jobban, minthogy szombaton több mint kétezren, vasárnap pedig már közel háromezren (nem maradt üres hely a csarnokban) foglaltak helyet a lelátókon, fergeteges, ám rendkívül sportszerű hangulatot teremtve. Még az sem szegte a sportkedvelők kedvét, hogy a torna belépődíjas volt, 8–15 euró között mozgott egy napijegy ára.

... főszerepben a szalontai

… főszerepben a szalontai

 

Népes részvétel

A kizárólag szalontai sportolókból álló román küldöttség eredményesen zárta a világbajnokságot hiszen kiválósága, Georgel Bobiş döntőt játszott, igaz ezúttal cseh riválisa került ki győztesen a csatából. A november 18–20. között Brnóban megtartott világbajnokságon három kontinens 19 országának válogatottja mérte össze erejét. Az eredetileg visszaigazolt létszám hárommal volt kevesebb, ugyanis Mali és Kamerun csapatai a migrációs válság miatt nem kapták meg időben a vízumot, míg az indiai válogatott tagjai pár nappal a kezdés előtt mondták vissza a részvételt a tetemes utazási költségekre hivatkozva.

 

Ezüstérem és elődöntő

A román válogatottban helyet kapó hajdúvárosi lábteniszezők tavaly már a szlovákiai Európa-bajnokságon bizonyították rátermettségüket, idén pedig a vb-n próbáltak helytállni, ám mint kiderült, utóbbin jóval erősebb csapatok léptek pályára, s az erőviszonyok is kiegyenlítődtek. A 2015-ben Homonnában Európa-bajnoki címet szerző Georgel Bobiş Brnóban is döntőt játszott, ám nem tudta megismételni tavalyi sikerét, s ezúttal vereséget szenvedett cseh riválisától, Ondrej Vittől, akit a csoportkörben azért a vb-győztest is sikerült legyőznie. A döntőben azonban háromezer lelkes cseh szurkoló űzte-hajtotta Vittet, aki végül megnyerte a finálét. A győzelmet állva ünnepelték a hazai szurkolók, akik a szalontai játékost is vastapssal jutalmazták. A bronzérmet a svájciak szerezték meg, a közönség által támogatott koreaiak előtt.

A párosoknál ugyancsak az elődöntőig jutott a szalontai csapat, amely a csehektől elszenvedett vereség után a bronzérem megszerzéséért játszhatott. A svájciak elleni mérkőzésen nagyot küzdött a fáradt Bobiş-sal felálló együttes (Nagy Darius és ifj. Sorean László alkotta még a csapatot), amely 2–0-ra kikapott, így a negyedik hellyel kellett beérnie. A döntőben a szlovákok meglepetésre legyőzték a hazaiakat. A leglátványosabb küzdelem triplában volt, ahol a legszebb csatákat a francia és a dél-kóreai csapat tagjai vívták, a döntőbe viszont az esélyesnek számító cseh és szlovák csapat jutott be. A hazai közönség támogatását maga mögött tudó csehek végül szoros csatában, hátrányból fordítva 2–1-re legyőzték szomszédjukat, így két aranyéremmel zárták a tornát. A már említett játékosok mellett Sorean Alex, Ács Krisztián és Denis Purjea alkotta még a román válogatott keretét.

Mester és tanítványa, Sorean László és Georgel Bobis

Mester és tanítványa, Sorean László és Georgel Bobis

„Az erőviszonyok egyre kiegyenlítettebbé váltak”

A csehországi világbajnokság is bizonyította, Nagyszalontát előkelő helyen jegyzik a lábtenisz világtérképén, és bár a mezőny egyre inkább sűrűsödik és erősödik, a Tengo SK sportolói ott tudnak maradni a legjobbak között.

A vb-t elsőként Georgel Bobiş értékelte, aki megköszönte a támogatást és a szurkolók szeretetét. „Kemény és fárasztó három nap volt számunkra, egy igazi maraton. Köszönöm a támogatást és a megértést, és szurkolóink odaadását, akik időt és fáradtságot nem ismerve a helyszínen buzdítottak minket. Szerettem volna többet, egy fényesebb érmet, de ezúttal nem tellett többre az erőmből” – mondta a szalontai kiválóság, aki az EB-elsőség mellé egy vb második helyet tehet az éremgyűjteményébe.

A szalontai csapatot Brnóba elkísérő szurkolók

A szalontai csapatot Brnóba elkísérő szurkolók

Id. Sorean László, a Tengo SK vezetője, egyben a román válogatott edzője a tőle megszokott módon, nyíltan, köntörfalazás nélkül beszélt a Brnóban szerzett tapasztalatokról. „Bevallom, legalább két éremmel számoltam a vb előtt, de a látottak alapján reális a csapat által elért eredmény. Az utóbbi évekhez képest az erőviszonyok igencsak kiegyenlítődtek, s bár a csehek és a szlovákok továbbra is favoritok, több ország is felzárkózott a két nemzet mögé. Erről árulkodik, hogy egyéniben nem volt szlovák játékos a legjobb négy között, s mi voltunk az egyetlen válogatott, amelynek sikerült megtörnie a cseh–szlovák finálék sorát. Mindhárom kategória elődöntőjébe csak a csehek tudtak bekerülni, a szlovákok, a svájciak és mi két-két próbában voltunk érdekeltek, míg a koreaiak, a magyarországiak és a franciák egy-egy bronzcsatát vívtak a vb-n. Ez is arról árulkodik, hogy az erőviszonyok egyre kiegyenlítettebbé váltak, s még több munkára és anyagi támogatásra lesz szükségünk, hogy bele tudjunk szólni a dobogós helyezések sorsába” – nyilatkozta a szalontai Tengo vezetője, a román csapat edzője.