Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Értékelt a váradi polgármester

Pénteken kora délután Florin Birta alpolgármester társaságában értékelte újabb mandátumának első évét Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere.

Ilie Bolojan és Florin Birta

Ilie Bolojan és Florin Birta

A sajtótájékoztató elején az adatok mellett tavalyi kampányfüzetet osztották ki, de Bolojan kérte, hogy abból csak a középső oldalt vegyék figyelembe az újságírók, melyen a célkitűzések szerepeltek.

Min elhangzott, fontosnak tartják a város gazdasági fejlődését, ezért azt javasolták, hogy – euróban számolva – évente hat százalékkal emeljék a város saját jövedelmét, ebben az ütemben ugyanis tíz éven belül megközelítenék az uniós átlagbevételt. Mivel nőttek a jövedelemadóból származó összegek, ez a növekedés tízszázalékos volt tavaly, az idei év első félévében pedig az önkormányzat a várt jövedelme több mint felét már inkasszálta.

A város közadóssága jelenleg 17 százalék, a következő években csökkeni fog, bár 2019-re és 2020-ra 20 százalékos lesz a közadósság, 2021-ben már 14 százalékos, 2025-re pedig öt százalékos, hangzott el.

 

Új utakra van szükség

A polgármester több fontos projektre is kitért. Mint mondta, jövőre elkezdhetik építeni a Nagyváradot az észak-erdélyi autópályával összekötő 19,5 kilométer hosszú utat (kérdés, lesz-e akkora az észak-erdélyi autópályának Bihar megyei szakasza – szerz. megj.). Az út megvalósíthatósági tanulmánya elkészült, az átadták az Országos Út- és Autópálya-kezelő Társaságnak (CNACD), várhatóan jövőre elkezdik az út építését. A beruházás értékét 85 millió euróra becsülik. Jövőre működőképessé válhat az intermodális terminál, amelyet európai uniós támogatással építenének meg. Jelenleg várják a támogatási útmutató megjelenését, mivel csak ez után kezdhetik meg a közbeszerzési eljárást.

A biharpüspöki elkerülőút (2,8 kilométer a Bihorului utca és a Real bevásárlóközpont között, becsült értéke 7,3 millió euró) közbeszerzési kiírása a tervek szerint július első hetében jelenik meg, augusztus végére elbírálhatják a pályázókat, ősszel elkezdhetik a munkát. Elkészült a Váradhegyalját Fugyivásárhellyel összekötő út megvalósíthatósági tanulmánya (az út három kilométer hosszú, becsült értéke 2,5 millió euró) és a Nagyvárad–Hegyközpályi úté is, ez a váradi Izvorului utcából vezetne a dombokon át.

 

A várost is fejleszteni kell

A váradi dombon a tervek szerint 27 főútvonalat kell leaszfaltozni, ezek hossza 38 kilométer, a felújításuk 19 millió euróba kerülhet. Szükség van a villamosvonalak bővítésére is, és a tervek szerint három új mélygarázst építenének, ezekben több mint ezer parkolóhely lenne, a városháza udvarán, a Körös áruház közelében és a Voinţa sportpálya helyén, ez utóbbihoz az Országos Műemlékvédelmi Hatóság jóváhagyására is szükség van. A polgármester elismételte azt is, hogy a városháza díszterméből és kisterméből egyfajta múzeumi tereket létesítenének és látogathatóvá tennék azokat.

Két új ipari parkot is építenének, egyiket a volt 2-es számú hőerőmű helyén annak lebontása után, itt egy partnerségnek köszönhetően 50 hektárhoz juthat az önkormányzat, a Szentandrási út közelében pedig 40 hektárt vesznek át erre a célra az igazságügyi minisztériumtól.

Szó esett még a zöldövezetek bővítéséről, a digitális infrastruktúra fejlesztéséről, a Sebes-Körös partjának felújításáról, a város múzeumainak fejlesztéséről, és az új szabadkőműves múzeum kialakításáról, és az is kiderült, hogy a váradi önkormányzat nem tett le a Váradszentmártonnal való egyesülésről sem.

F. N. L.