Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Értarcsa: Tudni kell tervezni

Értarcsa község polgármestere, Bordás Károly pragmatikus ember, aki azt vallja, mindenki csak addig nyújtózkodjon, ameddig a takaró ér. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne tervezne, ne vágná nagyobb fába a fejszéjét, de mint mondja, minden beruházásnak, minden tervnek az alapja a kiszámíthatóság, az alapos tervezés. „Igyekszünk annyit költeni, amennyi pénzünk van. Nem voltunk adósa, és most sem vagyunk adósa senkinek. Amire van pénzünk és amit ebből meg akarunk csinálni, azt be kell tudni fejezni” – vallja az elöljáró, aki immár harmadik polgármesteri mandátumát kezdte meg tavaly az érmelléki község élén.

Bordás Károly, Értarcsa község polgármestere

Bordás Károly, Értarcsa község polgármestere

Bordás Károly, amint tőle megtudtuk, bő három évtizeden át a feketeerdői üveggyárban dolgozott, és nyugdíjazását követően tért haza szülőfalujába, Gálospetribe. Kérdésünkre, hogy egy ledolgozott élet után miért akart polgármester lenni, miért vállalta ezt a sokszor hálátlan feladatot, rövid választ adott: „Ha elmondanám, talán el sem hinnék. De annyi az egész, hogy egy esős időszak után, amikor Tarcsáról tartottam haza, Gálospetribe, olyan sáros volt az út, hogy elakadtam a Daciámmal.” Mint mondja, ezen mindenképp változtatni akart, az volt a célja, hogy községe is elindulhasson a fejlődés útján. „Úgy kell hozzáállni, úgy kell előkészíteni a beruházásokat, hogy azokat be is lehessen fejezni. És ez a legnagyobb problémája mindenkinek, hogy nem készítik megfelelően elő a pályázatokat” – mondja a polgármester, aki ugyanakkor tudatta, az utóbbi években három európai uniós projektet vittek végig, úgy, hogy minden dosszié rendben volt, az átadás-átvétel, a műszaki ellenőrzés és az elszámolás is teljes volt.

Ertarcsa 2

Pontosan kell tervezni

„A legfontosabb, ha eldöntöttük, hogy valamit meg akarunk csinálni, akkor felkészülünk arra, hogy a bürokrácia által elébünk állított feladatokra tudnunk kell válaszolni. Például ha egy utat le akarunk aszfaltozni, az a falu tulajdonában kell, legyen. Sokan ígérgetnek, hogy ezt is meg azt is megcsináljuk, de amikor odaér, akkor az az első kérdés, hogy a tied-e az, amin dolgozni szeretnél? Nem? Akkor minek jöttél ide?” – magyarázza az elöljáró. „Legelőször a tulajdonjogot tisztázni kell, meg kell állapítani, hogy a beruházásra van-e elég forrás, mert a száz százalékot kell tudni biztosítani, máskülönben akadozni fog a pályázat és ebből gondok adódhatnak. A harmadik legfontosabb dolog, hogy szakemberekkel kell dolgozni, akik megfelelően elő tudják készíteni az iratokat, hogy a munka végigvihető legyen” – mondta Bordás Károly.

Ertarcsa 3

Lépésről lépésre haladva

Az Értarcsán befejezett három uniós finanszírozású pályázat közül az egyik egymaga is három részből állt: az egyik pillér az utcák leaszfaltozása, a másik egy délutáni iskola építése és a harmadik az adonyi kultúrház felújítása volt. Erre a hárompólusú pályázatra kaptak körülbelül 2,5 millió eurót. „Ebből a pénzből 23 kilométer aszfaltos utat építettünk a községekben, tehát mind a három település, Tarcsa, Adony és Gálospetri utcáit leaszfaltoztuk – kivételt képez egy százötven méteres szakasz, de ez egy másik pályázatban szerepel” – mondta Bordás Károly. A polgármester tudatta, egy másik egymillió eurós projekt keretében 18,5 kilométernyi mezőgazdasági utat tettek rendbe, köveztek le. A harmadik befejezett projekt egy 23 férőhelyes parkoló kialakítása volt a községháza mellett.

Ertarcsa 4

A 2013–2020-as uniós költségvetési ciklusban eddig három pályázatot készített elő az értarcsai önkormányzat, és ebből kettő már biztosan nyert, a támogatási szerződést is aláírták, a harmadik esetében pedig most várják a kiírást, hogy leadhassák a dokumentációt. A nyertes projektek közül az egyik a Tarcsa és Gálospetri közötti út kiszélesítésére vonatkozik, a jelenlegi négy méter széles utat hatméteressé bővítik, és ennek folytatásaként a Gálospetriből Érmihályfalva felé vezető kavicsos utat leaszfaltozzák egészen a Mihályfalva és Értkötvélyes között haladó országútig. Ennek elkészülte nagyban megkönnyíti majd a helybéliek dolgát, ugyanis kerülő nélkül, jó úton juthatnak majd el az országútig, amennyiben arrafelé akad dolguk, továbbá a mezőgazdaságban dolgozóknak is sokat jelent, hogy a gépeikkel megfelelő úton közlekedhetnek majd.

A községbeliek jelentős része a mezőgazdaságban érdekelt, vagy saját földjeiket művelik, vagy másoknak dolgoznak. A fiataloknak egy része pedig mihályfalvai gyárakban, üzemekben dolgoznak, mondja Bordás Károly. A polgármester ugyanakkor ismertette, van egy réteg, amelyik rendszeresen külföldre megy dolgozni, de csak idénymunkára, tavasszal kimennek és ősszel hazatérnek.

Ertarcsa 5

Gyarapodik a közösség

A község lakosságának összetételét, a demográfiai helyzetet figyelembe véve különleges felfedezést tett a polgármester. Tarcsa község szinte színmagyar településekből áll. Igaz ugyan, hogy a demográfiai mutatók negatívak, kétszer annyian halnak meg, mint ahányan születnek egy évben, az utóbbi esztendőkben mégis nőtt a község lakossága. „Ennek a magyarázata az, hogy a fiatalok beköltöznek. Mihályfalváról sokan telepedtek le Gálospetriben, vesznek házakat, felújítják azokat, minden megvan, amire szükségük lehet, villany, víz, csatornázás, jól járható utak, könnyű bejárni, busszal is öt perc alatt bent vannak” – magyarázza a polgármester, aki hozzátette: „Mióta én itt vagyok, tizenhárom éve, az a jellemző, hogy a helybéli fiatalok sem nagyon mennek el, sőt itt alapítanak családot, a gyermeklétszám évről évre nő, egyre többen járnak óvodába, iskolába”.

„Minden településen működik a felújított óvoda és iskola, ahol bent van minden, a szakhatóságok által engedélyezett tanintézeteink vannak, ami nagyon fontos. Kivételt képez a gálospetri iskola V.–VIII.-as osztályainak épülete, amit még fel kell újítanunk, de meglátjuk, melyik projektbe kerül majd bele. Ez az egy, ami most még előttünk áll. Az biztos, hogy hamarosan azt is rendbe tesszük, egy vagy két hónapon belül megoldódik. Viszont Gálospetriben teljesen felújított, modern délutáni iskola működik, olyan, amilyen talán még Váradon sincsen” – magyarázza az elöljáró. Tarcsa község mindhárom településén nyolcadik osztályig van lehetőség tanulni, a diákok nagy többsége Mihályfalvára megy továbbtanulni, de mind Székelyhíd, mind Nagyvárad, sőt még Debrecen is fogad itteni diákokat.

Ertarcsa 6

Közösségi ház saját forrásból

Értarcsán hamarosan nagy munka kezdődik. A polgármesteri hivatal melletti egyik üres területen vadonatúj közösségi házat építenek. A beruházás mintegy kétmillió lejbe kerül, és mindezt saját forrásból fedezi az önkormányzat – mondta Bordás Károly, aki hozzátette: „Az utóbbi három-négy évben nem költöttünk el mindig minden pénzünket, így van megtakarításunk. Az építkezés költségének jelentős része más most a rendelkezésünkre áll, és idén teszünk még hozzá annyit, hogy be is lehessen fejezni majd az épületet úgy, ahogyan mi elképzeltük”.

Az építkezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást a közeljövőben meghirdetik, és ha ez nem húzódik el túlságosan, már a nyáron elkezdődhet az építkezés. A polgármester szerint valószínűleg idén nem sikerül befejezniük a közösségi házat, de egy év múlva szinte biztos, hogy átadják.

Borsi Balázs