Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Érsemjén ünnepén

Kazinczy Ferenc, Fráter Loránd és Csiha Kálmán szülőfalujában immár tizenötödik alkalommal tartották meg a falu ünnepét. Szombat délelőtt sportrendezvényekkel és nemzetközi fogathajtó-versennyel indították útjára a színes programkavalkádot. A fogathajtó-verseny szervezője, szakvéleményezője és műsorvezetője Rákóczi Lajos érköbölkúti lótenyésztő és többszörös díjnyertes lovász volt, aki az öttagú zsűri elnöke szerepét is betöltötte egyben. A kétfordulós versenyen tizenhárom fogat vett részt. Mindkét forduló nyertese a magyarországi Molnár Lajos lett. A fogatok és a lovak felvonulása, rangsorolása és díjazása után került sor a természetvédelmi központ átadására.

Mint arról már többször is tudósítottunk, az uniós projekt a védett területek infrastruktúráját célozza, amelyet a Bihar Megyei Tanács a határon túli természetvédelmi területek karbantartásának mintájára pályázott meg, és amely az információcserére és a tájvédelmi területek térképeinek elkészítésére irányul. Erre az Európai Unió biztosította az anyagi keretet – 452 ezer eurót – a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A pályázatot 2010-ben nyújtotta be a Bihar megyei, illetve a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat.

ersemjen 2

Szalagátvágás

Biharban hat védett terület – a Fugyivásárhely melletti Nárciszok erdeje, az érolaszi Csíkos-tó, mely közigazgatásilag Székelyhídhoz tartozik, a szalacsi Hideg-völgy hidrográfiai komplexum, Alsólugas környéke, az Érsemjén melletti ezüstperjerét, illetve a révi Sebes-Körös völgye – szerepelt. A két megyei önkormányzat mellett társult partner volt a Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság, a Nagyváradi Egyetem, a Hortobágyi Nemzeti Park, illetve a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség.

A fugyivásárhelyi, a szalacsi és a székelyhídi után immár a negyedik, azaz a semjéni központot is felavatták, amelynek avatószalagját Balázsi József polgármester és Szabó Ödön parlamenti képviselő vágta el. Közreműködött a helyi Ezüstperje néptánccsoport.

ersemjen 3

Az érsemjéni Ezüstperje a központavatón

A természetvédelmi központot nem csak jelképesen avatták fel. Ugyanis az esemény meghívott díszvendége a nagykárolyi Karácsonyi Lajos növénybiológus, muzeológus, professzor volt, akinek több mint hatvan tudományos dolgozatát publikálták különféle szakkönyvekben, folyóiratokban, és közel húsz könyve jelent meg eddig. Fő kutatási területe Tasnád vidékének és a környező településeknek a flórája.

ersemjen 4

Karácsonyi Lajos

Többek között az Ecsedi-lápról is jelentetett meg tudományos munkát. A világjáró biológus többek között megfordult Krétán, Kenyában, a Dominikai Köztársaságban, Thaiföldön, Indonéziában, Szingapúrban, Új-Zélandon, Egyiptomban, Brazíliában, Dél-Afrikában, Jamaicában, Kanadában, legutóbb pedig Sri Lankában járt. Utazásai során dokumentumfotókat is készít a National Geographic Társaságnak, melynek tagja is egyben.

A nyugati világ által is elismert tudományos szaktekintély rövid ismertetője után a szórakozásé lett a főszerep, ugyanis a Fráter Loránd Művelődési Házban az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport zenés kabaréját láthatta-hallhatta a közönség, amelyet a magyarországi Rajkó zenekar és Kele Krisztina nóta- és operettösszeállítása követett.

A kora esti órákban a Népkertben folytatódott a szórakozás, ahol néptáncgála, moderntánc és zenekari előadások sorozata zajlott. Kozsó koncertje után szabadtéri diszkó kezdődött DJ Noorbertoo és DJ Gozy közreműködésével.

A vasárnapi programokra visszatérünk.

Sütő Éva