Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Erre figyeljen utazás előtt

Miután beszámoltunk arról, hova mennek nyaralni a nagyváradiak, arról is érdeklődtünk milyen biztosításokat és védőoltásokat kell igényelni utazás előtt. Kérdéseinkre dr. Dorel Ţîrţ, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szóvivője válaszolt.

erre

A szóvivő elmondta, azoknak, akik külföldre utaznak tanácsos olyan egészségbiztosítást kötniük, amely Európa szerte sürgősségi ellátást biztosít. Az ilyen biztosításokat a Bihar Megyei Egészségbiztosító Pénztárnál (CAS – képünkön) kell igényelni, egy, a munkahelyről hozott igazolással, ezek csak az európai országokban érvényesek. Fontos kiemelni, hogy az európai egészségbiztosítást csakis sürgősségi ellátásra jogosít, kezelések költségeinek fedezésére nem használható. Léteznek biztosítócégek, akik bizonyos összeg fejében nemzetközi egészségbiztosítást nyújtanak. Az ilyen cégeknél kötött biztosításokat az európai unión kívüli országokban is fel lehet használni sürgősségi ellátás esetében. A biztosításokat az utazás előtt legalább egy hónappal kell igényelni.

A szükséges oltásokról is kérdeztük a szóvivőt, aki elmondta, hogy minden utazás előtt érdemes olyan védőoltást beadatni, ami az úti célként szolgáló ország betegségei ellen véd. Ezeket az oltásokat gyorsan és egyszerűen lehet igényelni bármely oltásklinikán, ám ilyen típusú klinika Nagyváradon jelenleg nincs, mondta el dr. Dorel Ţîrţ. A legközelebbi oltási klinika Aradon vagy Kolozsváron van. Fontos megemlíteni azt, hogy a háziorvos nem adhat be ilyen oltást, és nem is adhat róla nemzetközi oltási bizonyítványt, míg az oltási klinikán kiállítanak egy ilyen dokumentumot. Az oltásokat az utazás előtt két vagy három héttel kell beadatni.

Vincze-Nagy Anikó