Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Erősítsük immunrendszerünket!

A hideg, nedves időben megnő az esély a náthára, influenzára. Az emberek jelentős része tüsszög, köhög, krákog, és ezzel folyamatosan terjesztik a kórokozókat. Ekkor válik fontossá a megelőzés.

Egészséges immunrendszerű egyén szervezete szerencsére képes arra, hogy a vírusokat, bacilusokat önerőből legyűrje. Akár tünetek nélkül is leküzdhető egy ilyen fertőzés. Hatványozottan veszélyben vannak viszont azok, akik emberekkel dolgoznak munkájuk folyamán: tanárok, egészségügyi dolgozók stb. érthetően sokkal nagyobb eséllyel fertőződnek meg, mint pl. a szabad levegőn dolgozó munkások. Így nekik az átlagosnál is jobban oda kell figyelniük immunrendszerük karbantartására. Legfontosabb a vitamindús, antioxidánsokban gazdag táplálkozás. A sok friss zöldség, gyümölcs, sovány hús, hal, szárnyas és egészséges italok -pl. a zöld tea- már önmagukban védelmet biztosíthatnak.

az immunrendsze 1

Természetesen elengedhetetlen, hogy az életükből kizárják az immunrendszer károsítóit. Mert hiába fogyaszt valaki minőségi ételeket, vitamintablettákat marokszám, ha ugyanakkor folyamatosan pöfékel, alig van szabad levegőn, és éjszakába nyúlóan szórakozik. Bizonyított, hogy napi minimum 20 perc séta feltétlenül szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez, de heti 2–3 alkalom az uszodában vagy az erdei futópályán is segít a megfelelő edzettség és állóképesség megszerzésében.

 Győri György