Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Érmelléki fiatalok a Nádudvari Népművészeti Táborban

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával került megrendezésre – akadémikusok részvételével – az első népművészeti tábor Nádudvaron. Dr. Kéri Gáspár székelyhídi fogorvos segítségével öt érmelléki fiatal is eljutott a táborba: Beke László és Schmanz Arnold Székelyhídról, Bató Tímea és Szilágyi Adrienn Érmihályfalváról, valamint Nagy Emőke Gálospetriből utazhatott a Hajdú-Bihar megyei településre.

ermelleki 2

Hétfőtől péntekig voltak kialakítva a programok. Minden nap reggeli után a nádudvari kézműves szakiskolában választhattak a fiatalok egy mesterséget, amelynek titkait és fortélyait sajátíthatták el. A két érmelléki fiú a bőrös, illetve a csontfaragó mesterségnek otthont adó műhelyt találta a legvonzóbbnak, ahol megtanulták, hogyan kell igazi hortobágyi karikás ostort fonni, valamint csontból kisebb-nagyobb díszeket és használati eszközöket faragni. A lányok is megtalálták a maguknak megfelelő elfoglaltságot: Emőke hímzett, Adrienn fazekaskodott, Tímea pedig az ősi nemezelést gyakorolta. Később mindannyian kipróbáltak a lószőr-fonást is. Ezeket a szakmákat Magyarország legelismertebb mesterei és akadémikusai a legapróbb részletességgel magyarázták és mutatták be a résztvevőknek.

A mindennapos tanulás mellett szabadidős programokkal is kedveskedtek a vendégeknek. Nappali kikapcsolódásként a helyi strandot látogathatták, esténként pedig táncház és énektanulás várta őket.

Köszönet jár Galánfi Andrásnak, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) akadémikusának, a tábor főszervezőjének, aki búcsúbeszédében külön megemlítette az érmellékieket. Jövőre is várja őket a táborba, akiktől a következőképp búcsúzott: „Ne hagyjuk, hogy az Érmellék kultúrája elvesszen, hanem segítsünk, hogy tovább éljen”.

Juhász György