Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Érmelléki borok, boros anekdoták

Pincelátogatással és borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatót tartottak a diószegi és a debreceni önkormányzat képviselői péntek délelőtt a bihardiószegi Zichy kastélyban. A szervezők képviselői az Érmelléki borvidékről, az újratelepített bakator szőlőfajtáról, illetve a májusban tartandó diószegi borfesztiválról beszéltek.

A Kun házaspár és Mados Attila diószegi polgármester

A Kun házaspár és Mados Attila diószegi polgármester

Mados Attila diószegi polgármester házigazdaként üdvözölte az újságírókat, akik Bihar megyéből és Magyarországról érkeztek a terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatóra. A polgármester elmondta, hogy a diószegi bortermesztés hagyománya egészen az 1500-as évek közepéig vezethető vissza. Az ágazat fejlődését nagymértékben támogatta a nagy tapasztalattal rendelkező Zichy Ferenc, aki a helységet Európa-szerte híres bortermelő vidékké változtatta. 1860 után a diószegi borok több nemzetközi versenyen is részt vettek és számos díjat nyertek, hangzott el. Zichy volt az, aki a vármegyében a hivatásos bortermelés alapjait megteremtette. Ez a név fémjelzi tehát ma is a diószegi borok minőségét, ugyanis Zichy-díjjal jutalmazzák az évente megrendezett versenyeken a nemes italok a legjobbjait. Az elmúlt években ismét fellendült az érmelléki borászat, jó pár helyi bortermelő a vidék borászatának egykori dicsőséges múltját igyekszik visszaállítani.

A borszakértők a borfesztiválon versenyző nemes nedűket osztályozzák

A borszakértők a borfesztiválon versenyző nemes nedűket osztályozzák

Az idei borfesztivál május 27-én és 28-án lesz, húsz érmelléki és hét magyarországi borosgazda indul a megrendezendő borversenyen saját termésű borokkal.

Több diószegi borospincét megtekinthettek az újságírók a pénteki terepszemlén, így többek között a Kun házaspár és Fábián Tibor borospincéjét. A környező szőlőültetvényeket is meglátogatták, így a híres Tessék-sort, mely nevét egy helyi anekdota szerint a szíves invitálások után kapta, melyekkel a borászok csábítgatták egymást egy kis borozásra. A pénteki találkozó végén egy borszakértőkből álló zsűri rangsorolta azokat a borokat, amelyekkel a helyi gazdák indulni akarnak a májusi borfesztiválon.

Szőke Mária