Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Eredményes összefogás egy civil aktivistáért

 Így cipelték az aprópénzt a büntetést kifizetni         Fotó: MTI/Boda L. Gergely

Így cipelték az aprópénzt a büntetést kifizetni Fotó: MTI/Boda L. Gergely

 

A befizetendõ összeg többszörösét gyûjtötték össze a támogatók a marosvásárhelyi Lakó Péterfi Tündének, aki aprópénzben fizette ki a kétnyelvû piaci feliratok osztogatásáért rá kiszabott bírságot.

 

Az anyanyelvhasználatot népszerûsítõ civil aktivistára 1500 lejes büntetést szabott ki a marosvásárhelyi rendõrség, amiért magyar és román nyelvû árucímkéket osztogatott az eladóknak egy zöldségpiacon; keddig ennek felét kellett kifizetnie. A rendõrség arra az önkormányzati határozatra hivatkozott, amely szerint Marosvásárhelyen csak hatósági engedéllyel lehet szórólapokat osztogatni, és a nõ nem kért ilyen engedélyt.
Amikor Lakó Péterfi Tünde két hete a legnépszerûbb internetes közösségi portálon, a Facebookon bejelentette, hogy tiltakozásul aprópénzben fogja kifizetni a bíráságot, Máramarostól Háromszékig egész Erdélyben gyûjteni kezdték számára az egy-, öt- és tízbanisokat az ügyével szolidaritást vállaló emberek. Az egyes településekrõl küldöttségek vitték Marosvásárhelyre az aprópénzes zsákokat.
Lakó Péterfi Tünde az MTI-nek elmondta, több mint ötven önkéntes segítségével öt órán keresztül számolták szombaton az aprópénzt: 8420 lej gyûlt össze, tehát a befizetendõ összeg többszöröse megmarad a bírság törlesztése után. A legkisebb címletbõl, az egybanisból 840 kiló gyûlt össze.
„Levelek is érkeztek – ezeket majd közzéteszem –, amelyekben elmondják az emberek, mennyire örülnek, hogy végre öszszefogtunk. Szatmárnémetiben székelymotívumos kincses ládikót készítettek, abban hozták el a pénzt. Csíkszeredából fekete zsákokat kaptam, amire az volt ráírva: Magyarságunkért. Nagyon nagy szeretettel adták össze ezt a pénzt” – mesélte Lakó Péterfi Tünde. Az MTI érdeklõdésére elmondta, a közösségi portálon szervezõdött Itthon vagyunk csoport tagjaival együtt döntenek arról, hogyan hasznosítják a bírságon felül összegyûlt összeget, de mindenképpen az anyanyelvhasználat támogatására fordítanák.
Hétfõn délelõtt az egybanisokban összegyûjtött pénzbõl 750 lejt vittek önkéntesek a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal adóosztályára. Lakó Péterfi Tünde saját Facebook-oldalán megköszönte Ercsei Ferenc városházi adóosztály-vezetõnek a „tisztességes hozzáállást”, és elnézést kért a személyének okozott esetleges kellemetlenségért. „Ercsei Ferenc megelõlegezte a bizalmat, és számlálás elõtt kiállította a nyugtát. Ezek után a jogi lépéseket is megtesszük” – írta az aktivista.