Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Eredményes évet zárt a bihari sport

Dicséretes nemzetközi szereplés, honi sikerek, mind az egyéni, mind pedig a csapatsportokban. Így jellemezhető a 2017-es esztendő a bihari sport szempontjából.

Az Eurókupa döntőt játszó férfi vízilabdacsapat

Az Eurókupa döntőt játszó férfi vízilabdacsapat

Amint az a Bihar Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság gáláján is kiderült, nagyváradi csapat másodszor játszott európai kupadöntőt, s bár a férfi vízilabdázóknak végül be kellett érniük az ezüstéremmel, dícséretesen helytálltak. A váradiak az olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat felvonultató Ferencváros ellen vívták a döntőt, s a hazai pályán 12–6-ra elveszített első meccs után, Budapesten 7–7-re zártak, így másodikok lettek a 36 csapatot felvonultató második számú európai kupában. A VSK-Digi a román Szuperligában is döntőt játszott, így sorozatban másodszor is kikapott a címvédő Bukaresti Steauától, amely a román kupa serlegét is elorozta a váradiak elől. Kádár Kálmán és Georghe Dunca edzők a következő játékosokkal érték el a sikereket: Gojko Pjetlovic, Dorin Creţu – kapusok; Mihnea Gheorghe, Tiberiu Negrean, Nicolae Diaconu, Mihnea Chioveanu, Andrei Prioteasa, Boris Pavlovic, Mateja Asanovic, Andrei Creţu, Ramiro Georgescu, Cristian Dobre, Szabó István, Bogdan Remeş, Nikola Radjen, Kováts Viktor. A Körös SK női csapatának tagjai (edzők: Liviu Garofeanu és Dorin Sava): Fatima Chirilă, Antonia Vidican, Oana Vidican, Csáki Olivia, Brigita Sucigan, Freundlich Leah, Laboncz Nikolett, Mălina Voivod, Vivien Bonca, Bianca Bârlău, Nagy Deborah, Vanesa Tulceanu, Cezara Todea, Andreea Sava, Diana Paşcalău, Rencsy Réka.

A Körös SK junior I korosztályú ifjúsági csapata a következő játékosokkal szerezte meg a bajnoki címet: Raul Gavriş – Bogdan David, Denis Popuţe, Czenk Ferenc, Andrei Podină, Rareş Mateiaş, Gabriel Indrieş, Nichita Ilisie, Kováts Viktor, Bogdan Remeş, Cristian Barna. Edzők: Eugen Băjenaru és Adrian Alexandrescu.

A 2015-ben bajnoki címet szerző váradi férfi kosárlabdacsapat a legutóbbi idényben is dobogóra tudott állni, igaz, csak a bronzérmet szerezte meg, de így is szép eredményt ért el. Az már más kérdés, hogy a csapat meccseire kilátogató szurkolók száma majdnem a felére apadt. Cristian Achim edző és segítői, Milan Mitrovics, illetve Marius Marinău a következő összetételű kerettel szerezték meg a harmadik helyet: Andrei Mandache, Bogdan Ţîbîrnă, Titus Nicoară, Sean Barnette, Martin Zeno, William Franklin, Uros Lucic, Sean Dension, Muhamed Pasalic, Bogdan Nicolescu, Cătălin Petrişor, Sergiu Pop.

 

Egyéni sikerek

Idén is a küzdősportok képviselői vitték a prímet az egyéni sportágakban, az olimpiai sportágakban a cselgáncsozók, a nem olimpiai sportágakban pedig a karatékák játszották a főszerepet az év végi gálán. Előbbiben Larisa Florian cselgáncsozó zárt a rangsor élén, ám a díjazottak közé immár két fiatal úszó, Huszár Ingrid és Ioana Buzlea is bekerült. Florian mellett Vlad Vişan és Vlad Luncan képviselték a cselgáncsot, míg a korábbi sikersportág, a párbajtőr képviselője, Bianca Benea nemcsak eredményeivel, hanem külsőjével is felhívta magára a figyelmet.

Bianca Benea

Bianca Benea

Larisa Florian (cselgáncs, 52 kg-os súlycsoport, Nagyváradi VSK-Liberty JC, edző: Aurelian Fleisz) egyértelműen a váradi sport olimpiai reménységének számít, míg Huszár Ingrid (úszás, Nagyváradi Körös SK, edzők: Georgeta Schier, Cristina Madău), Vlad Vişan (cselgáncs, 81 kg, VSK-Liberty, edző: Emil Morar), Ioana Buzlea (úszás, Körös SK, Cristina Madău, Georgeta Schier) vagy Bianca Benea (párbajtőr, VSK, edző: Nicolae Ille) a 2024-es ötkarikás játékokon való részvételt célozhatja meg.

Huszár Ingrid

Huszár Ingrid

Larisa Florian

Larisa Florian

A nem olimpiai sportágakban Raul Tudorică (hagyományos karate, Nagyváradi UAMT Agora Egyetem SK, fukugó egyéni és csapatkata világbajnok), Cătălin Topai (ITF Tékvandó, Nagyváradi Tae-Kyon SK, edzője Sas Sándor – világ és Európa-bajnok csapatban, vb-bronzérmes és országos bajnok), Marius Ilaş (kyokushin karate, Magyváradi Egyetemi SK, Harris Wallmen – vb ötödik helyezett). Szentgyörgyi Szilvia (karate, Margittai Good Dragon, Takács Mihály – egyéni kata Európa-bajnok és csapatezüstérmes) teljesítménye volt dícséretes.

 

Visszaesett a futball

Ami a labdarúgást illeti, a Nagyváradi Luceafărul maradt a bihari foci egyetlen képviselője a nemzeti bajnokságokban (első, másod- és harmadosztály), miután a Fugyivásárhelyi SK kiesett a harmadosztályból, míg a megyei bajnok Diószegi SK-nak nem sikerült megnyernie az osztályozót. A váradi piros-kékek az élvonalba jutás céljával vágtak neki a másodosztályú bajnokságnak, ám hamar be kellett látniuk, túlértékelték lehetőségeiket. A csapat hamar támogató nélkül maradt (Blidár János vállalkozó az ötödik fordulót követően megvonta támogatását a klubtól), s bár tulajdonost váltott, jelenleg a kiesés elkerüléésrt küzd, s már az is sikernek számíthat, hogy tavasztól is Biharban játssza majd hazai pályás találkozóit.

A megyei első osztályban a Váradszentmártoni KSK vezeti az őszi idény rangsorát, öt ponttal megelőzve a biharszentandrásiakat. A harmadik helyen a nyári szünetben igencsak megfiatalított belényesi gárda áll, amelynek nyolc pont a hátránya, de az Egyetemi FC, a címvédő Diószegi SK, a borsi, a mácsapusztai vagy a gyapjui csapat is beleszólhat a bajnoki címért folyó csatába. Az őszi idény során több meglepő eredmény is született, az esélytelenebbnek tartott csapatok jóvoltából. A megyei labdarúgó-egyesület közleményéből kiderült, a tavaszi idény 2018. március 11-én kezdődik.

 

Újraéledt a legenda

A másodosztályban az idén alakult, mondhatni feltámadt Nagyváradi Atlétikai Club (az első csoportban) és a Fugyivásárhelyi Unirea (a második csoportban) vezeti a rangsort, s a látottak alapján csak a másodiknak lehet még ellenfele a bajnoki címért folyó harcban. Előbbi gárda a magyar és a román élvonalban is bajnoki címet szerzett, 1910-ben alakult zöld-fehér együttes sikereit szeretné megismételni, s bár a legalsóbb szintről indult, öt éven belül már a román élvonalban szeretné képviselni a bihari labdarúgást.

A Nagyváradi Atlétikai Club futballistái

A Nagyváradi Atlétikai Club futballistái

Az ifjúsági klubok terén érezhető a bihari foci visszaesése. Az U19-es bajnokcsapat (Belényesi Bihorul) és fiatalabb (U15, U13 és U11) kategóriákban győztes csapatok már az orzágos selejtező első körében elvéreztek, miközben a szomszédos megyék legjobbjai a közép-, illetve az elődöntőkig jutottak.

Az év vége pozitívumát a Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület (elnök, Radu Bitea) által első alkalommal megszervezett focigála adta, amelyen egykori kiválóságokat, valamint a jelenlegi legjobbak teljesítményét ismerték el.