Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Eredmények és tervek a vízműveknél

Évet értékeltek és a 2018-as tervekről is beszéltek a Nagyváradi Vízművek Zrt. (CAO) vezetői pénteken délelőtt vízművek székhelyén. A részletekről Ovidiu Gavra, a vízművek igazgatója és Ovidiu Mureşan kereskedelmi igazgató számolt be, a vállalat megújult, felhasználóbarát honlapján Georgeta Lar, az informatikai részleg vezetője mutatta be.

A vízművek vezetősége értékelte az évet

A vízművek vezetősége értékelte az évet

A Nagyváradi Vízművek Zrt. a megyeszékhely mellett több településen – például Váradszentmártonban, Hegyközpályiban, Nagyürögdön (Nojorid), Belényesben és Tenkén –  is biztosítja az ivóvízellátást és a csatornázást, előbbi szolgáltatás 239 320, utóbbi 197 050 lakoshoz jut el a megyében. Fejlesztéseket a lehívható uniós támogatások mellett saját helyi költségvetési támogatással és saját forrásokból is végeznek,  Egyik legnagyobb beruházásuk a – szerződésbontások miatt – régóta húzódó ivóvíz- és csatornahálózat bővítési projekt. A több mint 83,3 millió eurós projekt keretében 10 szerződést már lezártak, tesztelik például a tenkei és belényesi szennyvíztisztító állomásokat, Pályiban és Száldobágyon elkészült a víz-és csatornahálózat bővítésének 78 százaléka, de vannak még folyamatban lévő szerződéseik, illetve olyan munkálatok, melyekre hamarosan újra kiírják a közbeszerzési eljárást.  A Nagy Infrastrukturális Beruházások Operacionális Programjának (POIM) keretében további 108,2 millió eurós projekteket valósítanak meg, ez nemcsak hálózatbővítést – például  Mezőtelegd, Meződszakadát, Drágcséke stb. – foglal magába, hanem többek között alternatív energiaellátást biztosítanának  a váradi szivattyúállomásoknak is. Ehhez a tervhez már beszerezték a szükséges jóváhagyásokat, a tanácsadó cég szerződése és a támogatás lehívása van hátra.

Saját forrásokból idén 3,6 kilométernyi vízvezetéket fektettek le,  és 528 métert újítottak fel, a csatornahálózatot 262 méterrel bővítették és 739 méternyit felújítottak, emellett kohéziós alapokból 48,8 km csatorna és 73,3 km ivóvízcső került a helyére a hozzájuk tartozó csatlakozásokkal együtt.

Jövőre befejezik a rádióhullámokkal leolvasható fogyasztásmérő órák beszerelését célzó projektet is, tízezer órát szerelnek fel 2018-ban, tavaly 8300, 2016-ban pedig 8200 ilyen fogyasztásmérő került a helyére.

Egy külsős céggel közvélemény-kutatást is készítettek idén, ennek nyomán a Körös bal partján javítanák majd a víz minőségét, javítják a kommunikációt az ügyfelekkel, és gyorsabban értesítik az érintetteket a vízkorlátozásokról, hangzott el.

A vízművek új honlapján (www.apaoradea.ro ) könnyebben megtalálhatják az információkat, tájékozódhatnak például a  tulajdonostársulások fogyasztásáról, a javításokról, a szolgáltatások megszakításáról stb. Már tesztelik azt az SMS-küldő rendszert, melyben a tervezett javításokról vagy a váratlan meghibásodásokról is értesítik a fogyasztókat, hangzott el. Több karitatív programban is részt vettek idén, és tervezik, hogy 10-15 diáknak ösztöndíjat nyújtanak majd, akik remélhetőleg a vízműveknél dolgoznak majd, mivel az utóbbi években egyre csökkent a szakemberek száma.

Fried Noémi Lujza