Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Erdélyi néptáncosok találkozója

Öt év után újra Nagyvárad adhat otthont az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának (EHTET). Október 12–15. között lesznek láthatók a találkozó előadásai, melyekre gyermekeket és felnőtteket egyaránt várnak.

Dimény Levente, Cvikker Katalin, Forgács Zsombor

Dimény Levente, Cvikker Katalin, Forgács Zsombor

 

Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház igazgatója elmondta hogy az EHTET lehetőség a tánccsoportok számára, hogy megismerhessék egymás munkásságát, és közösen mutathatják meg a nézőknek a műfaj sokszínű szépségét.

Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője hozzátette: nagy erőkkel készülnek a fesztiválra, ami azonban nem verseny. Szakmai kiértékelés lesz ugyan, de ez semmiféle díjazással nem jár együtt. A szakmai kiértékelő bizottság tagjai Mezei Kinga újvidéki rendező, Szokolay Dongó Balázs zeneszerző, Sánta Gergő, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistája, Hegedűs Sándor tánckritikus valamint Dobre-Kóthay Judit Jászai–és UNITER díjas díszlet– és jelmeztervező.

Forgács Zsombor projektmenedzser szerint az, hogy igyekeznek minél több fiatal néptáncost bevonni a munkájukba, készülnek az Arany év jegyében tartandó Hídavatás című előadásra a Bihar megyei néptánccsoportok tagjaival.

Az EHTET ideje alatt hat előadást tekinthetnek majd meg az érdeklődők, az első öt a tánccsoportok egyéni előadása lesz, míg a hatodik a közös gálaműsor. Október 12-én 18 órától a házigazdák, a Nagyvárad Táncegyüttes Barbárok című előadását láthatják. Október 13-án 11 órától a Maros Művészegyüttes Szép Palkó című, gyermekek számára készített előadása lesz látható. Ugyanaznap 18 órától a Háromszék Táncegyüttes lép majd színpadra Mundruc című előadásával. Október 14-én is két előadást tekinthetnek meg az érdeklődők, 11 órától egy újabb gyermekműsor a Pöttöm Palkó lesz látható a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadásában, míg 18 órától az Udvarhely Táncműhely táncosai lépnek színpadra Apám tánca című előadásukkal. Október 15-én 19 órától lesz a gálaműsor, amelyen az EHTET-en résztvevő összes néptánccsoport színpadra lép, hogy közösen szórakoztassák a nagyérdeműt. Az előadások mindegyike a Szigligeti Színház nagytermében látható.

A táncfesztiválnak lesznek kísérőprogramjai is, október 12-én 16.30-tól Tőkés Imola kiállításának megnyitóján vehetnek részt az érdeklődők a Szigligeti Stúdió fehér termében. Ugyancsak ezen a napon 22  órától táncházzal és folkkocsmával várják az érdeklődőket a Moszkva Kávéházba a szervezők. Október 13-án 22 órátólCári Tibor és a Soroglya Zenekar koncertje lesz. Október 14-én pedig táncházzá alakul a Szigligeti Stúdió fehér terme.

A fesztiválba társzervezőként a Szigligeti Tanoda és a Szigligeti Alapítvány is bekapcsolódott. Az előadásokra egy felnőtt jegy 15 lejbe kerül, míg egy kedvezményes diák és nyugdíjas jegy 10 lej. Bérletet is lehet váltani az előadásokra 25 lejbe lejért, ami választhatóan három előadást foglal magába. Jegyeket és bérleteket a színház jegypénztáránál vagy a www.biletmaster.ro oldalon lehet vásárolni.

Vincze-Nagy Anikó