Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Erdélyi mentalista hölgy és párja az idei vb-ezüstérmes

A kolozsvári Anca Lucian és partnere a bécsi Lucca Lucian párosa lett a két hete az olaszországi Riminiben 26. alkalommal megrendezett mágusok világbajnokságának második helyezettje gondolatolvasás kategóriában, igaz, nem Romániát, hanem Ausztriát képviselve.

A fiatal mágus-házaspár épp átutazóban volt Váradon tegnap, s így a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége megragadta az alkalmat, hogy a sajtónak is prezentálja őket.

A sajtótájékoztató bő másfélórásra sikeredett, hiszen minden médiás kolléga kérdésözönnel igyekezett lerántani a mágusok titkairól a leplet, azonban a varázspár a hallgatóságban némi csalódást okozva kitartott válaszaiban amellett, hogy a mentalista illúzió létrehozását nem használják  jóslásra, kuruzslásra, jövőbe látásra vagy akár a lottószámok előrelátására, kizárólag az emberek szórakoztatása céljából űzik tevékenységüket.

Edelyi 1

Ahhoz azonban, hogy mindez látványos és világviszonylatban is magas minőségű szórakoztató tevékenységgé váljon nem elég csak a tehetség, hanem rengeteg kitartás, állandó gyakorlás és munka szükségeltetik. Tízperces világverseny-számukra például mintegy három éven át gyakoroltak, sokszor napi nyolc órában! Tulajdonképpen illúzióromboló lehet, hogy nincs is igazán természetfeletti titok, csak a tudományos megfigyelés (pl. pszichológia, logika, emberismeret stb.), a rendkívül gyakorlott és edzett memória és a kreativitás, valamint az összeszokott színpadi és mindennapi párkapcsolat szab határt annak, hogy milyen bonyolult metódust dolgoznak ki ketten azért, hogy  a közönséget szórakoztassák leheletfinom mutatványaikkal.

Lucca, mint elmondta igazi mágiamegszállott, hiszen igyekszik minél bonyolultabb metódusokat kidolgozni, hogy még véletlenül se lehessenek másolhatók módszereik. Anca vele született temperamentumával, színpadi jelenlétével és kisugárzásával, valamint matematikus-közgazdász, nem utolsó sorban színházi és táncos múltjával is előtérbe került kettejük produkciójában, amivel az olaszországi verseny nemzetközi zsűriét és közönségét is lenyűgözték.

A nyolc számban versenyző mintegy 150 produkcióból alig 2-3 egyéni hölgyversenyző akadt, s az Anca-Lucca páros épp ezen szeretne változtatni azzal, hogy náluk a nő került műsorszámuk középpontjába. Sok-sok humoros elemet is beiktattak a produkcióba a férfi-nő kapcsolat húzd meg, ereszd meg játékából. Sikerükre egyenes válasz volt, hogy máris meghívást kaptak fellépésekre Hollywood, Skandinávia és az Egyesült Királyság számos világhírű szórakoztató központjába.

Az olaszországi verseny zsűrije egyébiránt minden beépített embert és eszközt kizárt vizsgálódásaival, ráadásul a produkciók 60 százalékában a művészi előadásmódot pontozta, s csak ezután a mágiát.

Erdelyi 2

Anca a sajtótájékoztatón demonstrálta is, hogy „valódi” telepatikus képességekkel rendelkezik: az újságírók néhány tárgyat helyeztek az asztalra, s ezeknek eleve háttal ülve, előre bekötött szemmel, az ifjú hölgy minden objektumot pontosan azonosított (színre, formára, funkcióra végül konkrétan is megnevezve), még egy százlejes bankjegy szériaszámát is, elejétől végéig, számról-számra pontosan!

Arra a kérdésre, hogy a művészpár mit ajánl a mágusi pályára vágyó fiataloknak, elsősorban azt tanácsolták, válasszanak idejében rendes polgári szakmát, és eleinte hagyják meg hobbinak a mágiát, hiszen nagyon sok idő, gyakorlás, energia-befektetés szükségeltetik addig, ameddig valakiből igazán befutott, professzionális (tehát szakmájából élő) mágus válhat. Ugyanakkor elengedhetetlen a kitartás mellett a titkok megismeréséhez szükséges alapos dokumentálódás is, no de nem az internetről, hanem lehetőleg régi, megbízható forrásokból, mesterektől, mindezzel együtt rendkívül fontos a mágia prezentálásához az alapos színpadi képzettség és az egyéni kreativitás.

Anca és Lucca célja a három év múlva Dél-Koreában megrendezendő következő mágus világbajnokság aranyérmének megszerzése, ugyanakkor időközben több Guinness-rekord megdöntésére is törekednek a gondolatolvasás mágiájának területén.

Tóth Gábor