Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Erdei kincskeresés mosolygósan

Mosolygós Kincskeresés névvel szervezett gyermeknapi programot szombaton a siteri Mosoly Kommandó. A fiatalok alkotta önkéntes mozgalom korábban már számos alkalommal bizonyította rátermettségét, és a hétvégi rendezvényük idején is a megfontoltság, az odafigyelés érvényesült.

erdei kincskereses (3)

A hegyköztótteleki erdészháznál szervezett gyerekprogramok mintegy harminc apróságot vonzottak a természetbe. A szervezők pedig mindent megtettek, hogy lefoglalják az igencsak aktív gyereksereget. Amíg az utolsó simításokat is elvégezték a kincskereső pályán, addig a gyerkőcök rajzolhattak, kifestőztek, papírhajtogatással múlatták az időt a hatalmas erdei fák hűsítő árnyékában. Nem sokkal dél után meg is kezdődött a „kincskeresés”. Az erdei utak mentén a Mosoly Kommandó tagjai tallérokat rejtettek el, amiket a szemfüles, vagy inkább sasszemű gyerekeknek meg kellett találniuk. A tallérkeresést különböző ügyességi játékok szakították meg. Az utak mentén, a fák között olyan pontokat hoztak létre, hogy a gyerekeknek teljesíteniük kellett különböző feladatokat, és a szerzett pontszámoknak megfelelően újabb tallérokat nyertek. Összesen négy csapatba rendeződve, felnőttek kíséretével és segítségével járták végig a pályát a kicsik, akiket a próbatételek teljesítésében a Mosoly Kommandó önkéntesei segítettek. A végén az a csapat nyert, amelyik a legtöbb tallért összegyűjtötte, de elmondható, minden részvevő, kicsik és nagyok egyaránt nyertesei voltak az érdekes és izgalmas programnak. Külön kiemelendő, hogy a felnőtteket is miképpen ragadta magával a játék szelleme: a csoportvezetők ugyanúgy kivették a részüket a játékból, mint a legkisebbek, és ugyanúgy tudtak örülni egy-egy megtalált vagy elnyert tallérnak, mint a gyermekek.

erdei kincskereses (4)

A kincskeresést követően íjászbemutató következett, az érdeklődőbb gyermekek pedig a szakavatott íjászokkal ki is próbálhatták az íjazást. Hagyományos visszacsapó íjakat hoztak, egyet direkt a kisgyermekeknek, egyet pedig a nagyobbaknak, akik a céltáblára felrajzolt farkasra és vaddisznóra nyilazhattak. A gyermekek lelkesedését és sikerélményét látva a szülők kedve is megjött az íjászathoz, így ők is bekapcsolódhattak a különleges programba.

A Mosoly Kommandó tagjai, illetve támogató azidő alatt sem tétlenkedtek, amíg a gyermekek az erdőben a kincseket keresték, ugyanis az erdészház mellett két bográcsban is főtt az ebéd. Az egyikben őzpörkölt, a másikban sertéspaprikás rotyogott, és a szelíd szellő a fák árnyékot adó, ernyőszerű lombkoronája alatt messzire elvitte az ínycsiklandó illatokat. Nem is kellett kétszer mondani a részvevőknek, hogy foglaljanak helyet az asztalnál, mind a gyerekek, mind kísérőik jóízűen fogyasztották el az ebédet. Ezután mindenki fagylaltot kapott, majd következett az eredményhirdetés.

erdei kincskereses (5)

Szabó Kinga, a Mosoly Kommandó vezetője mindenkinek megköszönte az önzetlen segítséget, külön kiemelve csapatának tagjait, akik már a húsvéti jótékonysági bál óta dolgoztak azon, hogy a gyermeknapi program sikerüljön. Munkájukat siker koronázta, ezt mi sem bizonyítja jobban, most a sok gyermekmosoly. A rendezvényen részvevő valamennyi gyermek ajándékot kapott, az összegyűjtött papírtallérokat csokoládéra válthatták, de megjutalmazták őket burgonyapehellyel és egyéb finomságokkal is.

Tartalmas, izgalmas napot tölthettek el a gyerekek és szüleik a tótteleki erdészháznál a Mosoly Kommandónak köszönhetően. Akik ott voltak, a búcsúzáskor már arról érdeklődtek, mikor lesz a következő ilyen program, hiszen a legnagyobb ajándéknak nem is kimondottan a kézzel fogható kedvességek bizonyultak, hanem az együtt töltött idő.

Borsi Balázs