Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Erasmus+ lehetőségek, sikeres bemutató a nagyváradi fiataloknak

Csütörtökön, december 7-én a nagyváradi Interkulturális Közösségek Egyesülete az NMD és PKED diákszövetségek együttműködésével interaktív bemutatót tartott a Gekko Pub konfrencia termében.

A célcsoport mindazok a nagyváradi fiatalok voltak akik az Erasmus+ program által nyújtott lehetőségek iránt érdeklődtek.

erasmus

A bemutató során az előadók, név szerint: Dulău Dianna és Grunzó Tímea, ismertették a fiatalokkal – az Erasmus+ program által támogatott – két alprogramot, az Ifjúsági cseréket és az Európai Önkéntes Szolgálatot (EVS), kihangsúlyozva a legfontosabb tudnivalókat ezekről: mindkét programra jelentkezhetnek fiatalok, az ifjúsági cserék célcsoportja a 15 – 30 év közötti, míg az EVS a 18 – 30 év közötti fiataloknak szól. Ezeken a vegyes tipusú (kultúrális, sport, természetvédelem, kommunikáció, vállalkozás, művéssyete, stb.  témájú) projekteken bárki az említett korosztályból részt vehet, végzettségtől, nemtől, nyelvtudástól függetlenül.

Az Ifjúsági Csere olyan rövid időtartamú (min. 5 – max. 21 nap) program, amelyen több országból (minimum 2) érkező fiatalok egy előre meghatározott, specifikus témában képezhetik maguk, különböző nem-formális tevékenységek által, mint: műhelymunkák, szituációs gyakorlatok, csapatépítő játékok, kreatív feladatok, bemutatók, szabadtéri tevékenységek, interkulturális estek stb.

Az EVS program lehet rövid (min. 2 hét – max 2 hónap) vagy hosszútávú (min. 6 – max. 12 hónap), és célja, hogy a fiatalok önkéntes alapon, külföldön, egy egyesület hétköznapi munkájához járuljanak hozzá, amely – a szervezet profiljától függően – olyan tevékenységeket fedhet le, mint: fiataloknak való foglalkozás-szervezés, környezetvédelem, média, rendezvényszervezés, művészetek, outdoor programok, stb.

Az Erasmus+ programok egyik fő jellemzője az, hogy az utazás, szállás, étkezés, programokon való részvétel mind INGYENES, ezen felül az EVS programok esetében az önkéntes munkát végző fiatal – az adott ország életszínvonalával arányos – zsebpénzben is részesül, valamint egészségügyi biztosításban és nyelvórákban.

Az esemény keretén belül ugyanakkor két fiatal tartott rövid élménybeszámolót a résztvevőknek. Kelemen Imola az ifjúsági csere előnyeiről számolt be röviden, a saját tapasztalataiból kiindulva, Vígh László pedig a Debrecenben töltött egy éves Európai Önkéntes Szolgálatáról számolt be a fiataloknak, arra bátorítva őket, hogy ha tehetik, próbálják ki magukat egy hasonlóan új, kihívásokkal teli önkéntes munkában.

A szervezet minden érdeklődő fiatalt vár a további belföldi és külföldi eseményeire, melyekről bővebben a http://interculturalcommunities.ro weboldalon, vagy az egyesület facebookján: https://www.facebook.com/ASCOINT  lehet olvasni.