Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Éradonyban is változik a falukép

Legutóbb októberben jártunk Értarcsán, ahol Bordás Károly polgármesterrel a községközponthoz tartozó falvak – Gálospetri és Éradony – közművesítési munkálatairól beszélgettünk. Mint mondta, a 322-es uniós projekt mellett a 125-ös vidékfejlesztési pályázatot is megnyerték: előbbi 2,5 millió, utóbbi 1,5 millió eurót ér. A nagyobbik összeget a gálospetri szabadidőközpontra, az adonyi kultúrház teljes felújítására, illetve az utcák – beleértve a tarcsait is – leaszfaltozására kapták, a kisebbiket a dűlőutak lekövezésére szintén mindhárom településen. A falvak utcái 21,6 km hosszúak. Gálospetriben és Éradonyban már tavaly őszön elkezdődött az utak alapkövezése.

eradonyban 1

Adonyi dűlőutak

Chiş Márta közbeszerzőtől kaptuk a hírt, miszerint a napokban az Adonyra eső hat kilométernyi útból hárommal el is készültek, illetve tervben van egy régebb épült kétkilométeres szakasz kiszélesítése is. Vélhetőleg két héten belül végeznek a burkolással. Mint mondta, jelenleg is folyamatban van az útalap előkészítése – három utcában is. Ha ezzel végeztek, a járdákat is felújítják faluszerte.

Jó hír, hogy a Nagyvárad–Mihályfalva közötti főúthoz vezető bekötőutat is leaszfaltozzák, amelyen keresztül az ottományi kanyart megspórolhatják az Adonyba igyekvők.

eradonyban 2

Folyamatban a település aszfaltozása

A mezőgazdasági utak májusban lesznek készen. Az alapkőre még jön egy bitumenes réteg, amelybe zúzott követ hengerelnek. Erre azért van szükség, hogy a domboldalról – amerre a dűlőutak vezetnek – ne mossa le a víz az utat. A dűlők kövezésénél azok kihasználtságát is figyelembe vették. Olyanokat tettek járhatóvá, amelyek tanyákat, farmokat kötnek össze. Tarcsa és Adony között is van egy átívelő szakasz, amelyet szintén járhatóvá tesznek a forgalom számára. Valamennyi úgy lett megtervezve, hogy elterelőként is működhessen és mentesítse a nemzetközi utat a mezőgazdasági gépektől – mondta az Adonyban élő tarcsai közbeszerző.

S. É.