Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Épül az elterelő út Székelyhíd körül

A Boc-kormány idején született meg a Székelyhídat és Érmihályfalvát elkerülő körgyűrű terve, azaz még Cseke Attila szenátori megbízatása alatt. Az elképzelésbe még Margitta is bele lett kalkulálva, azonban a háromból egyet sikerült megvalósítani, de az is nagy teljesítmény az Érmellék számára. Ugyanis Székelyhíd városát nemsokára elkerülik a nehézgépjárművek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az elterelő út igencsak hasznosnak bizonyul a városnak. A Nagyvárad–Szatmárnémeti megyei „artéria” keskeny, kanyarokkal teli székelyhídi szakasza nem volt alkalmas a nagyteherforgalom számára, mely az elmúlt évtizedekben igencsak megnőtt a létavértesi (Magyarország) határátkelő megnyitásának köszönhetően.

A körgyűrű mentesíteni fogja a települést a nehézgépjárművek zajától is, valamint biztonságosabb közlekedést biztosít majd a városközpontban lakók számára. Az elkerülő út hossza mintegy hét kilométer, amely a megyeközpont felől jövet, Nagykágya környékén, a „Barackosnál” tér le a megyei útról – átszelve a Margittai utat –, majd Kiskerekinél visszacsatlakozik a 19-es számú műútra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A beruházás összértéke mintegy 30 millió euró és a szállítási minisztérium hatáskörébe tartozik, ami azt jelenti, hogy a projektet nem a helyi önkormányzat koordinálja, így a pénzekkel sem a város rendelkezik. A kormány által finanszírozott út a terveknek megfelelően – kétéves jótállással – 2015 márciusára fog elkészülni.

Csuka József székelyhídi alpolgármester szerint nem jeleztek csúszást az ütemtervbe, így minden bizonnyal másfél év multával átadásra kerül az út.

S. É.