Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Épül a lovagkirály útja

A XXVI. Festum Varadinum utolsó hetének első napján a nagyváradi vár konferenciaterme újra helyet adott a tavaly májusban nyilvánosságra hozott magyar turisztikai útvonalak indításával kapcsolatos projekt fejleményeit bemutató diskurzusnak.

Pásztor Sándor és Hegedüs Csilla Fotó: Csikos Rolland

Pásztor Sándor és Hegedüs Csilla
Fotó: Csikos Rolland

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális ügyvezető elnöke tegnap délelőtt nyitotta meg a nagyváradi várban azt az előadássorozatot, amelyet az épülő Szent László-út bemutatása céljából szerveztek meg.

A teljes Kárpát-medencét érintő, az Iskola Alapítvány, az RMDSZ Kulturális Főosztálya, önkormányzatok és civil szervezetek támogatásával elindított projekt kiindulópontjaként, amely Szent László személye köré épül, Hegedüs Csilla Nagyváradot nevezte meg. „A magyar nemzet részei vagyunk, a Szent László-út segít elhelyezni magunkat.” – mondta.

A késő délutánba nyúló szakmai előadások sorában legelőször Hegedüs Csilla ismertette A lovagkirály útja nevet viselő projekt jelenlegi állapotát, például első alkalommal került bemutatásra hivatalosan is a projekt logója, amely Szent László forrásokból ismert koronás portréjának egy stilizált változatát ábrázolja. A kulturális elnök mindenekelőtt azt emelte ki, hogy az épülő út nem pusztán vallási témájú, és hogy megvalósítása két szakaszban zajlik: először Erdély és Észak-Magyarország Szent László nevéhez köthető emlékeinek felfűzése, majd a teljes Kárpát-medence bevonása. Jelenleg az első szakasz megvalósítása zajlik: 44 település neve jelenik meg az elkészített virtuális térképen, amelyekből 34 erdélyi és partiumi.

A szakemberekből álló kutatócsoport, amelynek képviselői tegnap összefoglalták a munkájuk során jelentkező, és még megoldandó problémákat, négy kategóriában nyomoz Szent László öröksége után: egyrészt épített örökség (templomok, falképek), mondák, természeti érétkek (például Szent László füve), valamint a róla elnevezett települések formájában. Az útjára bocsátott projekt célja „közösen vonzani a turistákat” – fogalmazott Hegedüs Csilla, azonban a kivitelezéshez még számos részletkérdésre kell választ találni. Az idén lezáruló első szakasz kutatói munkáját marketing és kommunikációs szakértők támogatják, mint például Kádár Magor, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet tagozati igazgatója és csapata, akik Szent László személyének „márkázási” (branding) lehetőségeit vizsgálják, és mindenekelőtt egyediségét, megjegyezhetőségét és felidézhetőségét elemzik annak érdekében, hogy a magyar nemzet lovagkirályaként helyezzék el a köztudatban. Jelenleg interjúk készülnek a bevont települések az út számára felhasználható értékeiről, és ennek eredményeként két hónap múlva elindul egy honlap is (www.lovagkiraly.org), amelyet mindenekelőtt az információ áramlását segítő felületként lehet majd látogatni (észrevételek, pontosítások, javítások megosztása céljából), valamint településekre lebontott, és a teljes útvonalat bemutató háromnyelvű kiadványok is hozzáférhetőek lesznek. Nagyvárad egyelőre két fontos ponttal kapcsolódik az útvonalhoz: a várral és a római katolikus székesegyházzal, de amint az Emődi Tamás nagyváradi műépítész a Szent Lászlóhoz korban köthető, magyarországi és hazai művészettörténeti emlékek, illetve a vár feltárására vonatkozó ismertetőjéből kiderült, igencsak kevés kézzelfogható forrás áll rendelkezésre.

Szamos Mariann