Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Építőteleppé változik Várad

Bizonyára a váradi lakosok az elmúlt évek során hozzászoktak ahhoz, hogy a megyeszékhelyen valahol állandóan építettek, bontottak, fúrtak, javítottak, utakat törtek fel, egyszóval igazi építőtelepi hangulata van a városnak évek óta. Nos, nem lesz ez másként idén sem, ugyanis mint ezt pénteki sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan polgármester elmondta, 2015-ben 25 olyan (zömmel nagyszabású) munkálatot fognak elkezdeni, melyeket EU támogatásokból tudnak megvalósítani.  A 25 projekt tervbe vett kivitelezési összege 136 millió euró, s a legtöbb tervbe kitételként benne van, hogy év végéig, de legkésőbb 201ű6 elejéig be kell fejezni, máskülönben a város elveszti a támogatást. Az önkormányzat önrésze a 2015-re tervezett városrendezési munkálatokból az eddigi számadások szerint mintegy 35 millió euró.

epitoteleppe 1

Külön hangsúlyt fektetnek a történelmi belváros felújítására, az itt található műemléképületek rendbetételére. Ez utóbbiak felújítása mostmár halaszthatatlan, ugyanis a málladozó emeletes házakról egyre-másra potyognak a vakolat- és faldarabok, komoly balesetveszélyt teremtve ezzel. A legfontosabb belvárosi felújítás a Szent László tér (ma Piata Unirii) rendbetétele, ezt évek óta tervezik már, de Bolojan állítása szerint pár héten belül hozzá is kezdenek. Ez a hatalmas munka fenekestől fel fogja forgatni az egész belvárost, jelezte a polgármester, ugyanis a munkálatok ideje alatt többször megszüntetik a villamosközlekedést a Szent László tér irányába, s elterelik a forgalmat. A villamosjáratokat autóbuszokkal fogják pótolni, dehogy ez mikortól lesz, egyáltalán mire számítsanak a polgárok, azt péntek délben az elöljáró nem tudta megmondani, ugyanis mint mondta, csak miután egyeztettek a Helyi Közlekedési Vállalat vezetőségével, tudják nyilvánosságra hozni a villamospótló buszjáratok útvonalát, számozását.

epitoteleppe 2

A másik fontos tervbe vett építkezés egy földalatti parkolóház megépítése a nemrég elkészült rogériuszi piaccsarnok és a Pelican magánkórház között. A tervbe vett parkoló a piacon és bazársoron vásárlóknak illetve azoknak a betegeknek, egészségügyi dolgozóknak biztosit parkolási lehetőséget, akiknek a közeli egészségügyi intézményekben akad dolguk. Összesen 410 parkolóhelyet terveznek kialakítani az új parkolóházban. Ugyancsak idén be akarják fejezni a Partenie Cosma Gazdasági Líceum melletti campust, ám ez a tervek szerint csak 2016. elejére lesz kész. Folytatni fogják a megyeszékhely főnyomócsöveinek kicserélését, ezt a munkálatot tavaly áprilisban kezdték el s mint Bolojan kijelentette, máris bebizonyosodott, hogy a már kicserélt fűtéscsövek igenis komoly megtakarítást jelentettek a távfűtésrendszer működtetése kapcsán.

Bolojan elmondta, a sok, nagyszabású munkálat minden bizonnyal sok kellemetlenséget, zajt, forgalmi akadályokat fog majd előidézni, s azzal is tisztában vannak, hogy biztosan lesznek majd előre nem várt elakadások, nehézségek. „De csak az nem téved, aki nem dolgozik!”- somázott a polgármester, aki előre is elnézést kér a sajtón keresztül a váradiakról amiatt, hogy 2015-ben a megyeszékhely egy nagy építőteleppé fog változni, ugyanis mindez a várost, a lakosságot hivatott szolgálni.

Szőke Mária