Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Építőipari képzés munkanélkülieknek

Tegnap délelőtt mutatták be A Picas alkalmaz az építkezésen elnevezésű projektet Nagyváradon, amelynek fő célja, hogy kizárólag munkanélkülieknek szervezzen építőipari szakmákban képzéseket. A 11,7 millió lej értékű projekt az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg az ország több régiójában, ezen belül Bihar megyében is.

epitoipari 1

A meghívottak között közintézmények és vállalkozások képviselői is voltak

Miután Alexandru Stoian szervezési koordinátor köszöntötte a megjelenteket, Ovidiu Mureşan nagyváradi alpolgármester kapott szót, aki elmondta, hogy támogatják a tervezetet, hiszen  a megyeszékhelyen is sok építkezés folyik, melyekhez szükség van a jól képzett munkaerőre. Caludia Timofte, a prefektúra kancelláriaigazgatója szintén üdvözölte a kezdeményezést, és azt is elmondta, jó lenne, ha akár a törvényi háttér megváltoztatásával itthon tudnák tartani a szakembereket.

A projektet Alexandru Stoian, Daniel Bacriu és Gheorghe Balaceanu ismertette, előbbi a Familia Általános Szakszervezeti Föderáció titkára, utóbbi annak főtitkára. A projekt vezetőpartnere a Casa de Meserii şi Constructorilor Alapítvány, a szakszervezeti föderáció mellett pedig az Építkezési Vállalkozók Romániai Egyesülete (ARACO) és a Szektoriális építkezési Biztosság (CSC) is partnerek.

A projekt keretében az ország öt fejlesztési régiójából (az északkeleti, délmunténiai, délkeleti és északnyugati régiójából, illetve Bukarest-Ilfovból) 650 munkanélkülit választanak ki, közülük hatszáz számára biztosítanak többféle szakmai képzést, és nyelvtanfolyamokat is.

epitoipari 2

Hárman ismertették a projektet

A Románia más részein működő, úgynevezett Picas-központok mellett néhány héten belül átadják a nagyváradit is, mely az Építők Klubjában kapott helyet. Az irodákban tanácsadással, tájékoztatással is segítik a hozzájuk fordulókat. A szakmai tanfolyamok hallgatói anyagi támogatást is kapnak a projekt keretében, óránként 5 lejt, ami kevésnek tűnhet ugyan, de egy 720 órás tanfolyam esetén 3 600 lejt jelent, emellett lesznek kiegészítő juttatások is.

A nagyváradi Picas-központon keresztül nemcsak Bihar, hanem Kolozs, Szatmár és Szilágy megyében is szerveznek majd tanfolyamokat mintegy 25–28 fő számára. A szakképesítést szerzőket tanácsadással, állásinterjúra való felkészítéssel és önéletrajz összeállításával is segítik, a projekt egyik célja ugyanis, hogy húsz százalékuk munkát találjon.

Fried Noémi Lujza