Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ép testben ép lélek

Egy kétéves európai uniós Erasmus+ projekt közeledik a végéhez Lengyelország szervezésében, melyben Bihar megyében egyedüliként a nagyváradi 34-es számú óvoda vett részt Borz Cornelia igazgatónőnek köszönhetően.

A programban részvevő hét európai ország (Lengyelország, Szlovénia, Lettország, Anglia, Ciprus, Spanyolország és Románia) településeinek óvónői 2014–2016 között Európai gyerek – egészséges test, éles ész címmel szervezetek hazai és közös szakmai tevékenységeket, és viszontlátogatásokat tehettek egymás oktatási intézményeiben.

Az óvoda csoportjai virágokkal és néptáncokkal…

Az óvoda csoportjai virágokkal és néptáncokkal…

A most Nagyváradra érkezett tizenhárom óvónő (Ciprusról sajnos nem tudtak eljönni) április 11. és 16. között nemcsak a hazai óvodákkal, hanem Nagyvárad és Bihar megye szépségeivel és érdekességeivel is megismerkedhetnek. Az elmúlt hónapokban mindegyik országban egy-egy találkozót tartottak az óvónők (Spanyolországban kettőt), így összesen nyolc találkozó van mögöttük (a nagyváradit is beleértve), és hamarosan következik a programot lezáró legutolsó összejövetel is Lengyelországban.

…köszöntötték a vendégeket

…köszöntötték a vendégeket

Nagy Pető Réka óvónő szerint az utazások remek lehetőséget adtak arra, hogy a felnőttképzés keretén belül hasznos tapasztalatcserét valósítsanak meg egymás között, és világot is lássanak, illetve bepillantást kapjanak más országok óvodáinak működésébe. Sokan nem is gondolnák, hogy például Szlovéniában az ovisok bio ételekből álló menüsor közül választhatnak, vagy hogy Lettországban a sporttevékenységek között úszás is szerepel, egy rendelkezésre álló saját medencével.

A projekt két éve alatt rengeteg, a témához illeszkedő program valósult meg a 34-es óvodán belül, és a héten zajló vendégül látás során az óvónők belekóstolhatnak a helyi konyha ízeibe, ellátogatnak Tordára, a Félixfürdőre, és természetesen mindezeket az egészséges életmódhoz kapcsolódó óvodai tevékenységek kísérik végig.

A pályázat elnyert összegéből 20 600 euró állt a 34-es számú óvoda rendelkezésére.

Szamos Mariann