Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Engedd át a történetet a szíveden

Dr. Kádár Annamária pszichológus, szombat délelőtt Nagyváradra látogatott, hogy a Szigligeti Stúdióban összegyűlt érdeklődő közönségnek egyik kedvenc szakmai területéről, a mesehősök pszichológiájáról tartson egy érdekes és nagyon tanulságos, humoros történetekben bővelkedő előadást. A szakember egyebek mellett a Babeş-Bolyai Tudományegyetem marosvásárhelyi kirendeltségén tanít az óvodás és elemi oktatás pedagógiájáról.

engedd at a tortenetet a sziveden

A nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Tanodájának új modulja, a Báb(tan)oda meghívottjaként Én, mint a saját mesém hőse című előadásában párhuzamot vont a könyvekből és a bábszínházból ismert mesék tántoríthatatlanul kitartó hősei és a saját életünk hősei, azaz mi magunk között. A mesék hőseiből kiindulva a jelenlévők saját (élet)történetükre asszociálhattak, arra a személyes mesére, amelyet nap mint nap „felolvasunk” a környezetünknek – nem mindig szavakkal, hanem a puszta létünkkel, a viselkedésünkkel, a külső tulajdonságainkkal általában.

A mesékben a hős személyiségének helyes irányban történő fejlődését követjük nyomon, amely megismertetése a gyerekekkel a nevelés szempontjából elengedhetetlenül szükséges, és amely megerősítése a szülők gondolkodásának és életvitelének pozitív tulajdonságaival szintén alapvető fontosságú.

A mesehősről tudni kell, hogy a saját útját járja, és ezen a rögös úton az említett kitartás, a kemény munka és a kis szerencse mellett a következő elemek kísérik el a vándorlás végéig: az életbátorság, amely nélkül el sem indulhatna a nagy kalandra, és amellyel kilép a komfortzónájából, hogy fejlődhessen; a „pozitív forgatókönyv”, mely szerint viszonyul az útjába kerülő akadályokhoz, amelyekről tudja, le fog győzni azokat; jól bánik az erőforrásokkal, amelyek a rendelkezésére állnak, és amelyek legtöbbször nem többek néhány jó szónál; tisztában van vele, hogy a dolgok nem mennek egyik napról a másikra, az út mindig nagyon hosszú, de ő soha nem siet, és  van ideje odafigyelni a környezetére, van ideje tanulni. „A jó mesében, legyen az varázsmese vagy a saját történeted, nagyon erős kell legyen a múltra vonatkozó pozitív beállítottság, félerősek a jelen élvezetére irányuló cselekvések és mérsékelt a célorientáltság.” – foglalta össze a pszichológus nem csupán a jó mese, hanem a jó életvezetés mibenlétét is.

„A mesét a szívedben viszed magaddal. Nagyon korán el kell kezdeni a mesére való nevelést (még a terhesség ideje alatt), és folytatni kell azt nem csupán az igazi mesés korszakban (4,5 éves kortól 7-8 éves korig), hanem azután is. Az életmese nagy felelősséggel jár, mert ez nem csak a te életedet határozza meg, hanem a családodét, a környezetedét is, és rajtad áll, hogy hogyan alakítod.” – mondta. A mesék (és minden történet) meghallgatása és olvasása (vagy megnézése) által egy másik, varázslatos világba kerülünk, ami „a bensőnkben realitássá válik, és olyankor átengedjük a történetet a szívünkön.” – hangzott el az előadás utolsó részében.

Szamos Mariann