Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Emőd Tamás emlékműsor

Kétrészes irodalmi est keretében  elevenítették fel a Nagyváradon elhunyt költő, Emőd Tamás életét és korát a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesülete és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai.

Emod Tamas emlekmusor 1

A zenés-táncos, sanzonok világát idéző előadás egy jelenete

A rendezvényt Vonház Antal, az egyesület titkára nyitotta meg, átadván a szót Pásztai Ottó elnöknek, aki ismertette Emőd Tamás életrajzát. Pásztai Ottó kiemelte annak fontosságát, hogy az egyesület felvállalt küldetéséhez híven megismertesse a költő nevét a váradiakkal, és a fiatalokkal is. A Holnap irodalmi antológia szerzője, a nem csupán remek költő, hanem a sikeres kabarészerző és színigazgató emléke előtt is szerettek volna hódolni a szervezők – mondta Zalder Éva Mária igazgatónő. A VIII–XII. osztályos tanulók Varga Cecília, Fehér Gabriella és Zalder Éva magyar- és zeneszakos tanárok felkészítésével Lomok a szekrényben címmel zenés-táncos múltidéző játékot adtak elő, „sok-sok előzetes beszélgetéssel hangolódva rá” pillanatképekből összeálló bemutatójuk mondanivalójára. Venkli Virág X. osztályos tanuló csodás énekhangjával lepte meg a közönséget, míg Bodea Ingrid, Barabás Boglárka, Czirják Richárd, Czvikker Melisza, Elek Enikő, Kussy Erna és Bádon Dávid kedves színpadi játékukkal szórakoztatták a  közönséget.

Meleg Vilmos és Dombi Dávid

Meleg Vilmos és Dombi Dávid

Az este második felében Meleg Vilmos színművésztől egy versösszeállítást hallhatott a közönség. Az összeállítás nosztalgikus hangulatot teremtett, megidézve annak a Nagyváradnak az eltűnését és máig ható hiányát, amelyben Emőd költőtársaival tevékenykedett. A szép versek erőteljes színészi előadását Dombi Dávid, a Szigligeti Színház korrepetitora tette szebbé szintetizátorjátékával. Az est végén meg lehetett vásárolni Emőd Tamás Ez a város című kötetét, majd egy kis szeretetvendégség várta az egybegyűlteket.

Szamos Mariann